Delegacija EU upoznala se s napretkom u provođenju projekta "POWER"


U petak, 12. travnja, predstavnici Europske komisije i Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini posjetili su Caritas Bosne i Hercegovine kako bi se upoznali s progresom u provođenju projekta POWER.

Delegaciju iz EU su činili Laurent Guirkinger, koordinator IPA Programa prekogranične suradnje iz Brisela i Edbera Biković, program menadžer za IPA prekogranične projekta iz Sarajeva.

Na sastanku su sudjelovali mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH, djelatnici Caritasa BiH Zlatko Malić, Miroslav Valenta i Kristijan Hrguić. U ime partnera iz Crne Gore na sastanku je sudjelovao Marko Đelović, koordinator Caritasa Barske Nadbiskupije.

Tijekom sastanka ravnatelj Caritasa BiH je zahvalio na potpori koju Europska unija pruža Bosni i Hercegovini u procesu europskih integracija, ali i na konkretnim projektima iz oblasti socijalne politike.

Voditelj projekta POWER,  Zlatko Malić,  predstavio je postignute rezultate, naglasivši posebno značaj pripravničkog programa kroz koji je 21 osoba s invaliditetom dobila priliku za jednogodišnji plaćeni rad u različitim institucijama, poduzećima i organizacijama. Razgovaralo se o značaju prekogranične suradnje, održivosti pojedinih instrumenata i planovima za naredno razdoblje.

Sudionici sastanaka su nakon toga posjetili udrugu PROREHA iz Sarajeva koja je uposlila jednog pripravnika, osobu s invaliditetom u okviru projekta POWER. Gosti su imali priliku razgovarati s pripravnikom, s mentoricom i voditeljima udruge, ali i vidjeti njihovo socijalno poduzeće koje je sufinancirao Caritas BiH kroz projekt SOCIETIES, koji također financira Europska unija.

Projekt POWER financiraju Europska unija kroz IPA II program prekogranične suradnje BiH-Crna Gora. Kroz projekt sedam partnerskih organizacija rade na stvaranju novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom u obje zemlje.

caritas.ba/ KT