Orašje

Druga korizmena nedjelja u crkvi Bl. Alojzija Stepinca


Na Drugu korizmenu nedjelju, 25. veljače, u Orašju euharistijska slavlja predvodio je docent na Katedri fundamentalne teologije na KBF-u u Sarajevu vlč. Hrvoje Kalem.

S njim u koncelebraciji bio je župnik fra Bono Kovačević.

„Jedna od tema o kojoj bismo trebali intenzivnije promišljati u korizmenom vremenu je tema vjere“, kazao je u uvodu u misno slavlje vlč. Kalem te naglasio kako vjera treba imati čvrstinu, sigurnost, vjernost, oslonjenost, pouzdanje.

Na početku prigodne propovijedi vlč. Kalem istaknuo je starozavjetnog Abrahama i njegovu vjeru kao primjer. „Abrahamova vjera u Božju dobrotu, pravdu i milosrđe je tolika da je Abraham spreman, ako to Bog traži, žrtvovati sva svoja nadanja, sva obećanja i očekivanja, jer zna da će Bog na to stostruko uzvratiti i da će dati više nego što možemo očekivati. Onaj tko položi svoja nadanja u Božje ruke neće nikada biti iznevjeren, a tko se uzda samo u svoje snage nasuče se već na prvoj prepreci“, objasnio vlč. Kalem, i istaknuo kako je „Jahve vjeran Bog, da je Jahve Bog koji razrješuje okove, pozivajući se na današnji psalam.

„Predokus toga spasenja Isus nam je pokazao u današnjem evanđelju kad se preobrazio na Brdu preobraženja. Pokazao nam je svoju slavu koja čeka i nas. Dao nam je anticipirati ono stanje u koje nas može dovesti naša vjera: stanje proslavljenih Božjih sinova. Zbog toga je važno nikada ne izgubiti vjeru i njenu snagu.  Samo nas vjera u Isusa Krista, pravoga Boga i pravoga čovjeka, može spasiti i dovesti u preobraženo stanje, dati nam novi život u Duhu“, zaključio je propovjednik.

Na kraju euharistije zahvalu vlč. Kalemu uputio je župnik podsjetivši okupljene kako su ovogodišnje korizmene propovijedi posvećene molitvi u skladu sa željom pape Franje da 2024. bude usmjerena ka velikoj "simfoniji molitve" kao priprema za jubilej 2025.

M.A., B.K., KT