Fondacija FONSS upriličila susret s novim stipendistima


U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II., 2. prosinca, po trinaesti put je Fondacija za stipendiranje studenata (FONSS) iz Sarajeva svečanim činom potpisivanja podijelila stipendije za akademsku 2017/2018.

Stipendiju je dobilo 29, a potporu devet djevojaka i mladića.

Susret je počeo edukacijom o pravima i zaštiti djece, te brizi za mlade. Nakon stanke slavljena je misa koju je predvodio vlč. Ilija Orkić uz suslavlje dr. Šime Maršića i vlč. Miroslava Ćavara.

U propovijedi je bilo riječi o pripravi za došašće, potrebi marljivog učenja i ozbiljnog pripremanja za život. „Nadam se da će mnogi od vas kroz studij još više zavoljeti domovinu Bosnu i Hercegovinu, te čvršće prionuti na izgradnji i poboljšanju života ovdje. Vjerujem da vam studije nije tek priprema za odlazak u bogate zemlje zapadne Europe. Na početku došašća potpisujete Ugovor o stipendiranju. Zajedno započinjemo nešto novo. Krivo je reći: Imam pravo na stipendiju! Imaš pravo na ono što si zaslužio: zasluženu plaću, zasluženu kaznu, zasluženu mirovinu, zasluženo povjerenje! Ovdje je riječ o prilici, pružanju povjerenja, daru. Bog u tebe vjeruje, daje novu priliku. Pokazuje prečac! Daje ti se džoker! Uzdajući se u Božju pomoć i tvoju marljivost zajedno hodamo! Daje ti se vjetar u leđa. Jedan profesor je nama studentima znao reći: fakultet neće završiti samo onaj koji odustane ili ga zgazi tramvaj! Valjda vas neće pregaziti tramvaj, a za ispite je potrebno uzeti vrijeme i zbiljski se truditi, kako bi postali časni ljudi i dobri kršćani“, rekao je propovjednik.

U trećem dijelu susreta, najprije je sve nazočne pozdravila Marijana Mikatek, zaposlenica NCM-a i koordinatorica ovog projekta. Ravnatelj vlč. dr. Maršić je sve pozdravio u ime Centra za mlade, koji je domaćin i nositelj ovog projekta za stipendiranje, te ujedno logistika kroz cijelu godinu u radu FONSS-a. On je potaknuo mlade da se uključe kroz razne projekte koje Centar ima.

Potom su se svi stipendisti predstavili, naglasivši koju godinu već primaju stipendiju i gdje i što studiraju. O pravima i dužnostima stipendista govorili su vlč. Orkić i vlč. Ćavar. Dužnost je korisnika stipendija marljivo učiti, polagati ispite na vrijeme, te mjesečno volontirati deset sati i dostaviti potvrdu o volontiranju. Oni su i pohvalili dosadašnje uredno slanje izvješće, s tim da treba poraditi na blagovremenom dostavljanju izvješća i potvrda.

Ovu prigodu je iskoristio Boris Babić, kako bi dodijelio Priznanje NCM-u „Ivan Pavao II.“ i Medijskom centru Vrhbosanske nadbiskupije za potporu u projektu „1000 Ivana“ i obaranje Guinniesovog rekorda – najviše osoba istog imena na jednom mjestu. Ovog ljeta se na Kupresu okupilo 2352 Ivana. Centar za mlade je poslao volontere za ovaj susret, a MCVN je medijski popratio događaj. U svom obraćanju Babić je istakao da Bog daje svoju pomoć ako se ne bojimo izazova! „Nema predaje, a Bog daje snagu, prosvjetljenje i umnaža talente! Od 150 aplikacija, mogli smo izabrati tek 30. Ne znači da drugi nisu u potrebi, nego jednostavno činimo ono što možemo i koliko možemo“ – rekao je Boris.

Na kraju se pristupilo potpisivanju Ugovora, a predsjednik upravnog vijeća FONSS-a Boris Babić je svakom stipendisti ponaosob čestitao, zaželjevši puno uspjeha na obostranu radost.

FONSS postoji već 13-u godinu, a ima za cilj pomagati talentiranim studentima slabijeg imovinskog stanja. Cilj je pomoći ostanak mladih Hrvata i katolika u Bosni i Hercegovini, kroz novčanu potporu olakšati im studij i nakon studija zajedno s njima pronalaziti radna mjesta. Do danas je dvjestotinjak mladih primilo stipendije, dok su neki kao stipendiju dobili smještaj u Domu „Ivan Merz“.

TiFili©o/ KT