Brestovsko / Kreševo / Fojnica

Generalni ministar Franjevačkog reda u Brestovskom, Kreševu i Fojnici


Generalni ministar Franjevačkog reda fra Michael Anthony Perry 27. rujna posjetio je Brestovko, Kreševo i Fojnicu.

U njegovoj pratnji bili su u pratnji fra Ivan Sesar, generalni definitor slavenske konferencije Franjevačkog reda, i fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Prije podne skupa susreli su se sa sestrama klarisama u njihovom samostanu u Brestovskom, a susretu su bili nazočni i fra Slavko Topić, fra Nikica Vujica, fra Gabrijel Tomić, župnik fra Ilija Jurić, fra Tomislav Jelić, fra Damir Pavić, fra Oliver Livančić te s. Ilinka Dubravac.

Opatica samostana klarisa s. Hijacinta Batinić uputila je generalu Perryju pozdravni govor u kojem ga je ukratko informirala o dolasku i životu sestara klarisa u Brestovskom. Potom mu je darovala sliku Sv. Klare akademskog slikara Ante Mamuše. Zahvaljujući na daru fra Michael također je uputio nekoliko riječi sestrama naglasivši da su sveti Franjo i Klara bili uvijek povezani i pozvao na njihovo nasljedovanje u svim karakteristikama franjevačke duhovnosti, poglavito zajedništvu. Sestrama je poklonio tau od maslinova drveta koje je raslo u blizini Sv. Damjana, a svakoj pojedinoj sestri i mali tau od istog drveta uz blagoslov Sv. Franje.

Druženje je nastavljeno u samostanskoj blagovaonici. Otac General se zanimao za svaku pojedinu sestru i želio je znati odakle dolaze i kako su dobile poziv. Izvijestio je sestre i o Plenarnom vijeću Reda u Nairobiju, gdje se govorilo o tri važne stvarnosti koje danas proživljavamo: migracije stanovništva, mladi, obnova franjevačke karizme. Nakon kratkog i ugodnog druženja preporučio je svu braću i sebe osobno u molitve sestara.

U poslijepodnevnim satima fra Michael obišao je samostan Sv. Katarine u Kreševu zajedno s fra Ivanom Sesarom, fra Jozom Marinčićem i definitorima fra Nikicom Vujicom, fra Zdravkom Dadićem, fra Vinkom Sičajom, fra Jankom Ćurom, domaćim kreševskim definitorom i fra Damirom Pavićem, tajnikom Provincije. Na susret su došla i braća sa župa koje pripadaju kreševskom samostanu.

Nakon molitve u samostanskoj crkvi, obraćanja domaćeg gvardijana fra Darka Drlje i franjevačkog blagoslova, generalnim ministar je s upravom obišao prostorije novoga muzeja u Kreševu, te sakralnu postavku koja je nedavno otvorena. Susret je zatim nastavljen u dvorani samostana uz kavu razgovor i osvježenje.

Franjevci samostana Sv. Duha u Fojnici na čelu s gvardijanom fra Mirom Relotom također suprimiligeneralnog ministra i njegovu pratnju. Gosti su dočekani ispred zgrade samostana, gdje je napravljena i zajednička fotografija, a zatim su ušli u crvku Duha Svetoga gdje je gvardijan pozdravio nazočne te u kratkim crtama predstavio povijest ovoga samostan i trenutačne aktivnosti fratara.

Nakon što je generalni ministar svima udijelio franjevački blagoslov na latinskom jeziku, uslijedio je posjet muzeju i knjižnici, a zatim bratsko druženje u prostorijama samostana. Dočeku generalnom ministra su također bili nazočni gvardijani iz samostana Guča Gora, Gorica-Livno, Jajce i Petrićevac, budući da su područja tih samostan u prošlosti pripadala nadležnosti fojničkog samostana. Oni su se također obratili generalnom ministru i upoznali ga s trenutačnom situacijom u njihovim samostanskim bratstvima.

KT