Javne prezentacije o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom


Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH organizirao je javne prezentacije o mogućnostima zapošljavanja za osobe s invaliditetom.

 

U cilju informiranja osoba s invaliditetom i javnosti o pravu na rad i zapošljavanje, a u skladu s 27. člankom Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, Caritas Bosne i Hercegovine organizirao je javne prezentacije o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom. Javne prezentacije održane su u: Travniku (2. rujna), Bihaću (3. rujna), Goraždu (7. rujna), Širokom Brijegu (9. rujna) i Livnu (10. rujna).

Na prezentacijama je sudjelovalo više od 110 osoba: osobe s invaliditetom (pojedinci), članovi lokalnih organizacija osoba s invaliditetom, predstavnici različitih javnih institucija (lokalne općine, županijske vlade, službe za zapošljavanje, centri za socijalni rad, poslodavci itd.) kao i predstavnici drugih organizacija civilnog društva.

Prezentaciju je predvodio Zlatko Malić iz Caritasa BiH, koji je iznio opće informacije o projektu, preprekama i mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom. U drugom dijelu predstavnica Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Sabina Zubčević govorila je o postojećem Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju, financijskoj potpori Fonda te o procesu aplikacije.

Eric Nelson, veleposlanik SAD -a u Sarajevu, bio je prisutan na javnoj prezentaciji održanoj u Goraždu. Tom prigodom se upoznao s projektom i uputio riječi ohrabrenja prisutnima, pozvavši ih da zajednički izgrade bolje društvo bez diskriminacije.

Zahvaljujući aktivnostima Fonda u Federaciji BiH evidentan je povećan broj zaposlenih osoba s invaliditetom u odnosu na prethodne godine. Međutim, i dalje postoji niz prepreka, uključujući pasivnost osoba s invaliditetom, nedovoljnu informiranost poslodavaca i predrasude u društvu, piše caritas.ba.

Osobe s invaliditetom imaju pravo na rad i zapošljavanje, ZAPOSLI OSI, ključna je poruka ovih javnih prezentacija.

Do kraja rujna 2021. javne prezentacije održat će se u Tuzli (14. rujna), Orašju (15. rujna), Mostaru (20. rujna) i Sarajevu (22. rujna).

Projekt „PRO PWDs (Promicanje prava na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom)“ financira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Projekt uključuje javne prezentacije, okrugle stolove, obuku za mlade s invaliditetom, internetsku kampanju i sajam zapošljavanja.

T.M.I.,KT