Olovo

Jesenska korona Sutješkog dekanata u Olovu


Jesenska korona Sutješkog dekanata održana je 14. listopada u Gospinu svetištu u Olovu.

Foto: Facebook - Svetište Gospe Olovske

Foto: Facebook - Svetište Gospe Olovske

Pod predsjedanjem sutješkog dekana dr. preč. Pere Brkića u 10 sati započeo je radni dio susreta molitvom okupljenih svećenika. Kako je objavljeno na Facebook stranici Gospina svetišta u Olovu, predavanje na temu Godine Riječi Božje, koju je proglasila Biskupska konferencija BiH, održao je profesor biblijskih znanosti na Franjevačkog teologiji dr. fra Anto Popović, a održano je u crkvi Gospina svetišta, kako bi se održale propisane epidemiološke mjere.

Nakon predavanja o pismu koje su biskupi BK-a BiH poslali vjernicima i kleru u povodu proglašenja Godine Riječi Božje, fra Anto je svećenicima preporučio niz dokumenata crkvenog učiteljstva kao pomoć za razmatranje i življenje Božje riječi.

Potom je uslijedila kratka pauza, a zatim radni dio susreta. Pročitan je zapisnik sa zadnje korone koja je održana u Brezi 12. listopada 2019. Za ovu godinu dogovoreni su termini velikih ispovijedi po župama dekanata, termini predstojećih patrona u Brezi i Vijaci te se razgovaralo o podjeli sakramenta krizme u novoj godini (u kojim župama i koliko krizmanika). Zatim se govorilo o Molitvenom danu za domovinu na Bobovcu te su raspravljene još neke teme koje se tiču života dekanata u novonastaloj situaciji pandemije koronavirusa.

Na kraju radnog dijela svećenicima se pridružio vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić. Na ovaj je način želio svećenicima na terenu Sutješkog dekanata izraziti svoju blizinu, podršku i biti s njima u zajedništvu.

Uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio mons. Vukšić u koncelebraciji s nazočnim svećenicima. Propovijed temeljenu na Lukinu evanđelju uputio je fra Anto Popović. Naglasio je potrebu održavanja izvanjske čistoće osobe, ali još više one unutarnje čistoće koja osposobljuje za svetost života po Duhu Svetomu.

Poslije mise bratsko druženje nastavljeno je za stolom u kući upravitelja svetišta fra Ilije Božića, koji je na kraju objeda zahvalio svećenicima na dolasku i zajedništvu. Mons. Vukšiću darovao je sliku Gospe Olovske kao podsjetnik na ovaj dan i uspomenu na svetište.

J.P., KT