Vogošća

Kard. Puljić postavio četvoricu bogoslova u službu akolita


Vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić, 5. lipnja postavio je u službu akolita četvoricu bogoslova Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Vogošći.

Tijekom svečanog euharistijskog slavlja kojeg je, u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigiem Pezzutom i još devet svećenika, predvodio kard. Puljić, u crkvi Sv. Majke Terezije u Vogošći, u službu akolita postavljeni su: Ante Ljulj (Split), Matej Petrašić (Split), Paulo Henrique dos Santos Coelho (Brazil) i Štefan Marković (Zagreb).

Na početku euharistijskog slavlja, rektor sjemeništa dr. don Michele Capasso iskazao je radost i zahvalnost na dolasku kardinalu Puljiću i nunciju Pezzutu te je pozdravio devetoricu svećenika koji su koncelebrirali tijekom misnog slavlja: vlč. Jošta Mezega, vicerektora sjemeništa;  prof. dr. vlč. Pavu Jurišića; dr. fra Šimu Ivelja; preč. Josipa Kneževića, rektora Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa; preč. Franju Tomića, ekonoma Vrhbosanske nadbiskupije; vlč. Tomislava Tomića, ovogodišnjeg mladomisnika iz Denvera; vlč. Željka Vlajića župnik u B. Brodu; vlč. Davida Trujilla, župnog vikara iz Žepča te župnika u Vogošći vlč. Alberta Zornadu.

Također, zahvalio se i svim pristiglim gostima: dobročiniteljima, neokatekumenima iz zajednica iz Sarajeva, Žepča i Bosanskog Broda, bogoslovima Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa iz Sarajeva, nazočnim časnim sestrama, članovima Administrativnog vijeća sjemeništa i obiteljima iz Misije ad gentes.

U prigodnoj propovijedi kard. Vinko je istaknuo kako je sav smisao zemaljskog života da ljudi uđu u  Vječnost, u Vječnu domovinu u koju se ulazi živeći ljubav. „Živimo u vremenu kad je cilj dominirati, biti nadmoćan, prestižan, ne samo u politici, gospodarstvu, sportu, već i običnom svagdanjem životu. Isus traži da mijenjamo taj mentalitet i poziva nas da služimo Gospodinu. Stari duhovni pisci su lijepo kazali: 'Bogu služiti znači kraljevati.' U tom služenju Crkva na poseban način dodjeljuje i poslanja služenja (...) Zato danas dragi bogoslovi, kandidati za akolitat, želim u vama probuditi svijest – služiti Kristu, služiti ovom narodu... Ako budemo te svete čini sveto obavljali, Bog će nas prožeti i posvetiti. Služiti Gospodinu da bi nas on prepoznao kad pokucamo na Njegova vrata, da možemo čuti riječi 'Uđi u radost svoga Gospodara jer si mi u i malom bio vjeran.' Kroz tu vjernost, i u malom, svakodnevno obradujte Gospodina. Svakog dana budimo spremni izreći Gospodinu 'Evo me' kroz naše služenje Gospodinu kod oltaru, u  Crkvi, među ljudima (...) A najljepši primjer radosnog služenja Bogu za nas vjernike je Isusova majka Marija“, kazao je na kraju propovijedi vrhbosanski nadbiskup.

Nakon homilije uslijedio je obred postavljanja u službu akolita četvorice bogoslova.

Poslije euharistijskog slavlja upriličena je večera i prigodni glazbeni program koji su priredili bogoslovi Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater. Na kraju posjeta kardinal se zahvalio svima na srdačnom i toplom prijmu. 

B.V./KT