Sarajevo

Kardinal Puljić: "Krivo je pristupiti dijalogu tajeći svoje"


Svečano misno slavlje u sarajevskoj katedrali predvodio je 25. rujna vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić u sklopu Godišnjega pastoralng skupa hrvatskih pastoralnih djelatnika iz Zapadne Europe.

U suslavlju su bili pomoćni vrhbosanski biskup i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu mons. dr. Pero Sudar, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. vlč. Tomislav Markić, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta iz Sarajeva mons. dr. Darko Tomašević te više sudionika skupa o temi Iskustvo Crkve u multikulturalnom i multireligijskom svijetu (primjer BiH), kao i drugih svećenika.

Kardinala i sve okupljene na početku je u ime organizatora skupa Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni pozdravio delegat vlč. Ivica Komadina. „Ovo je drugi put da smo nakon Domovinskog rata zajedno ovdje u Sarajevu. Srdačno zahvaljujemo Vama, uzoriti Oče kardinale, da ste nas ugostili ovdje u ovom i hrvatskom gradu i hvala Vam da ste preuzeli predslaviti ovo euharistijsko slavlje“, kazao je vlč. Ivica.

Vrhbosanski nadbiskup je uvodnoj riječi uputio pozdrave koncelebrantima i ostalima, a u propovijedi je istaknuo kako svatko tko Isusovu riječ prenosi i sluša može biti blizu Isusu, kao njegova majka, brat i sestra, ako istinski upija njegovu riječ i prenosi je i svjedoči. „To je zapravo ono temeljno na putu dijaloga. Da bismo s nekim uspostavili komunikaciju, potrebno je svjedočiti ono što jesmo. Tada ćemo biti vjerodostojni. I upravo mi koji ovdje živimo u različitoj kulturi, naciji, vjeri trebamo biti vjerodostojni u onome što jesmo, u svojim korijenima, u krsnoj milosti, u opredjeljenju za Isusa Krista. I time zapravo ulazimo u komunikaciju s drugima i drugačijima. Svojim svjedočenjem rađamo vjeru u ljudima. U tome i jesmo njegova majka, njegova braća i sestre. Zato je dobro probuditi tu svijest svoga identiteta. Samo iz onoga što jesmo, možemo djelovati i govoriti. I dobro je da čovjek uvijek ponovno postane svjestan toga“, rekao je kardinal.

Prema njegovim riječima, za dijalog su uvijek potrebne dvije strane, ali je uvijek važno biti vjerodostojan. „Krivo je pristupiti dijalogu tajeći svoje. Dosljednost izaziva poštovanje. Kod nas u BiH, a i drugdje postoji važno načelo ´Svoje voli, a tuđe poštuj´. Živimo u vremenu kad se kršćanstvo progoni. Ostaje pitanje, što je pogubnije za kršćanstvo – progoni ili ovo što se na perfidan način radi kroz zakone da bi se uništila obitelj, moralne vrednote. Zato je važno naše dostojanstvo djece Božje istinski svjedočiti i ostvarivati u našem svakodnevnom životu. Samo onaj koji služi Bogu, služi i čovjeku na spas duša“, istaknuo je kardinal Puljić.

U popodnevnim satima predavanje o religijskoj i kulturalnoj različitosti u BiH kao izazov za Katoličku Crkvu u Bosni i Hercegovini održao je pomoćni vrhbosanski biskup. U potresnom i iscrpnom predavanju je mons. Sudar istaknuo kako je izazov svih izazova za Crkvu u BiH, kao viševjerskom i višekulturalnom društvu, njezin opstanak u zemlji u kojoj su, prema nijemome, a pred neporecivu svjedočanstvu, ostaci starokršćanskih bazilika nazočni već skoro dva tisućljeća.

Da bi tome izazovu odgovorila, Crkva se našla pred obvezom bezazlenog evanđeoskog viđenja i tumačenja drugoga kao bližnjega kojemu treba služiti i crkvene ekumenske i dijaloške otvorenosti prema drugim Crkvama i vjerskim zajednicama. „Držim da se posvemašnjom temeljitošću može ustvrditi da je Crkva dosljedno odgovorila ovom izazovu. Međutim, ne prestaje njezin izazov zbog činjenice da bosanskohercegovačko društvo nije samo viševjersko i višekulturalno nego je ono i višenacionalno. Zbog povijesnih okolnosti, pretrpljenih nepravdi i baštinjenja pogubnoga shvaćanja drugoga kao prijetnje i opasnosti, bosanskohercegovačko društvo i u različitim mjerama svi njezini narodi žrtve su već stoljećima. To pogubno uvjerenje praćeno prenaglašenom važnošću teritorija je kulminiralo u zadnjem ratu u kojem je ne samo malobrojniji i očito u sebi najsučeljeniji i najpodjeljeniji hrvatski narod doveden na put nestanka. Ta činjenica u Crkvi zahtijeva mudrost djelovanja u korist vlastitog opstanka koje ne bi bilo u suprotnosti s bezazlenom otvorenošću s drugima, nego u autentičnom i prijateljskom skladu i na dobrobit svih građana i naroda. Ostaje teško pitanje, je li Crkva odgovorila o ovoj sastavnici temeljnog izazova. Tim više što se čini da je sve manje vremena i prostora za možebitno čupanje krivo posađenoga. Unatoč, ili zbog svega rečenoga, a još više zbog onog prešućenog, ostaje vjera da je Bogu sve moguće i da u ovoj zemlji ima još dostan broj Abrahamovih pravednika zbog kojih će On ovoj zemlji ostaviti još jednu priliku od sukobišta preobrazi u susretište i od prijetnje životu u priliku za životom i suživotom. Kada mu se učini da za svoju domovinu ne može više ništa učiniti, vjerniku ostaje ipak ono najvažnije i najmoćnije, a to je moliti“, zaključio je mons. Sudar u svom predavanju.

Skup je nastavljen s radom u srijedu 26. rujna duhovno-studijskim putovanjem u franjevačke samostane Fojnicu i Kraljevu Sutjesku. Sv. misu u crkvi Drinskih mučenika u Sarajevu toga će dana predvoditi mons. dr. Pero Sudar.

U četvrtak slijede predavanja, a na kraju skupa bit će organiziran okrugli stol sa svim predavačima, nakon čega će sv. misu u crkvi Sv. Ćirila i Metoda predvoditi dekan KBF-a  u Sarajevu mons. dr. Darko Tomašević.

Adolf  Polegubić / KT