Kardinal Puljić pohodio Lukavac i župu Sv. Ante Padovanskog


Općinu Lukavac i župu Sv. Ante Padovanskog, 23. studenoga, posjetio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić.

U sklopu pohoda najprije održan je sastanak kard. Puljića s općinskim zvaničnicima, kojem su, između ostalih, nazočili načelnik Edin Delić, predsjedavajući općinskog vijeća Suad Salibašić, župnik vjerničke zajednice Sv. Ante Padovanskog vlč. Miodrag Brkan i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Puračić Zijad ef. Vehabović.

U prijatnoj i prijateljskoj atmosferi razgovarano je o brojnim temama koje se tiču općih prilika i stanja u ovoj lokalnoj zajednici. Načelnik je u svom obraćanju istaknuo višegodišnju uspješnu suradnju i istinsko prijateljstvo općinskih vlasti s Katoličkom Crkvom i njezinim predstavnicima te kako je ovaj posjet "naznaka još boljih i kvalitetnijih odnosa u budućnosti".

Kardinal je naglasio kako su upravo toleracija, međusobno uvažavanje i jačanje suradnje imperativ za bolju budućnost, kako u manjim općinama, tako i u cijeloj BiH. "Niti nam je privilegij, niti krivnja, što smo drugačiji. Stoga, na nama je da stvorimo ugodno ozračje za život za sve nas. Da svaki sin naše zemlje osjeti da je ovo njegova domovina, jer samo smo ovdje istinski kod kuće", istaknuo je vrhbosanski nadbiskup.

Nakon sastanka delegacije su se uputile na Trg žrtava Srebrenice, gdje su polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i kratkom molitvom odali počast žrtvama genocida u tom gradu.

Posjet Lukavcu je završen slavljenjem svete mise u župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskog koju je predslavio nadbiskup Vinko u koncelebraciji župnika vlč. Brkana te nekoliko svećenika.

U svojoj propovjedi kardinal se dotaknuo današnjeg vremena, koje "čovjeku nameće stjecanje zemaljskih dobara, hedonizam i  manipuliranje drugima". "Međutim, vjernicima cilj treba biti istinska ljubav, koja nema cijenu, a te ljubavi opet nema bez istinskog požrtvovanja", naveo je nadbiskup Vinko kome su na kraju euharistije, kao znak sjećanja, uručeni prigodni darovi.

Ž.I., B. Barušić, KT