Proslava Ilindana u Samostanu - duhovnom centru “Karmel sv. Ilije” na Buškom jezeru

“Moj je život dio povijesti spasenja”


Svetkovina Svetoga Ilije proroka, zaštitnika Bosne i Hercegovine, proslavljena je 20. srpnja u Samostanu-duhovnom centru “Karmel Sv. Ilije” na Buškom jezeru u okolici Tomislavgrada.

Uz nazočnost brojnih vjernika, štovatelja ovoga starozavjetnoga sveca, sveto misno slavlje predvodio je đakovačko-osječki pomoćni biskup, mons. Ivan Ćurić, uz koncelebraciju karmelićana: provincijala o. Daria Tokića, o. Jakova Kuharića, te svećenika iz Duvanjskoga i Posuškog dekanata, piše Tomislavcity.

U prigodnoj propovijedi, biskup Ćurić, među ostalim je uputio da vjernik u iskustvu biblijske vjere prepoznaje kako Bog djeluje u povijesti spasenja. "I ovo je prva poruka današnjeg susreta: ‘Moj je život dio povijesti spasenja’. Sv. Ilija pokazao je postojanost u vjeri u jednoga i jedinog Boga. Gospodin ga je prožeo šapatom blagog lahora tj. svojim Duhom. Isus nas uči putu iskustva vjere i obraćenja, ljubavi koja je raspeta i uskrsnula. Tko će uzići na goru Gospodnju? Samo onaj koji živi čestito. Zato, idi i ne griješi više, to je jedini put”, kazao je biskup Ćurić.

Osim u Karmelu, Sv. Ilija se u duvanjskom kraju tradicionalno proslavlja u Stipanićima, Gornjem Brišniku, Borčanima i Vojkovićima, gdje su, također slavljene pučke svete mise.

J.Vr.,KT