Obilježen Svjetski dan Alzheimerove bolesti


Caritasi iz Banje Luke i Mostara su u povodu Svjetskog dana osoba s Alzheimerom, koji se obilježava 21. rujna, tiskali tri savjetnika na temu "Što je to demencija", "Komunikacija i prevencija" te "Praktični savjeti za svakodnevni život".

Uz savjetnike napravljeni su plakati s porukama koje povezuju demenciju i neotuđiva ljudska prava kao što su dostojanstven život, društvena uključenost i poštovanje.

Caritas projektom Ne zaboravi želi podići javnu svijest o ovoj teškoj bolesti i boriti se protiv stigmatizacije osoba s demencijom i njihove rodbine.

U Caritasovim staračkim domovima Ivan Pavao II. u Banja Luci i Betanija u Čapljini organizirani su informativni štandovi, a tijekom rujna provode se kreativne radionice u kojima su glavni akteri upravo osobe s demencijom. Također, vrši se prilagodba stambenih prostora osobama s demencijom koje su slabijeg imovinskog stanja.

"Iz straha od stigmatizacije, koja je često povezana s patnjom, zanemarivanjem i ranim gubitkom neovisnosti, oboljela osoba i/ili njihovi srodnici često izbjegavaju tražiti pomoć kako bi se postavila rana dijagnoza. Jedna od široko rasprostranjenih zabluda, nažalost čak i među nekim liječnicima, jeste mišljenje, kako je Alzheimerova bolest sastavni dio normalnog starenja. Druga česta predrasuda jeste da osoba s demencijom nije svjesna svog okruženja ili svjesna o vlastitoj kvaliteti života/, te ne može osjetiti radost, itd...... Mi iz našeg svakodnevnog rada s osobama s demencijom, možemo potvrditi suprotno, a navedene zablude proizlaze najvećim dijelom iz neznanja i neinformiranosti", poručili su iz Caritasa Mostar i Banja Luka te dodali da se svatko može, prije svega, informirati o bolesti demencije.

"Informirajmo se o demenciji i obratimo više pozornosti na ljude, na starije osobe oko sebe!", potaknuli su djelatnici Caritasa koji žele senzibilizirati javnost i obuhvatiti što veći broj ljudi te su plakate i savjetnike distribuirali u bolnice, domove zdravlja, centre za socijalnu skrb te župe.

Ž.I., KT