Krnjeuša

Obilježena 125. obljetnica uništene župe Krnjeuša


U nedjelju 8. listopada, euharistijskim slavljem, kojeg je predvodio biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, i akademijom svečano je obilježena 125. obljetnica osnutka župe Krnjeuša kod Bosanskog Petrovca.

Organizatori proslave bili su Banjolučka biskupija i župa Drvar – Bosanski Petrovac čiji župnik, vlč. Davor Klečina je i upravitelj župe Krnjeuša.

Svjedoci pobjede ljubavi

Najprije je u 11h izmoljena molitva opijela za ubijenog krnjeuškog župnika vlč. Krešimira Barišića, na mjestu njegove mučeničke smrti – prostoru gdje je nekoć bila župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u središtu Krnjeuše, koja je spaljena i srušena u kolovozu 1941.

Potom je, točno u podne, na – jedinom još uvijek vidljivom tragu postojanja ove župe – groblju Kod križa slavljena svečana sveta misa kojoj su uz biskupa Komaricu koncelebrirali vlč. Klečina i tajnik biskupa, vlč. Zlatko Matić, uz nazočnost oko 50 vjernika i krnjeuškog paroha, oca Nemanje.

Tijekom homilije, mons. Franjo osvrnuo se na prigodna svetopisamska čitanja koja su odabrana za ovu obljetnicu te snažan naglasak stavio na pobjedu ljubavi nad mržnjom što svjedoči i sam ovaj događaj – unatoč mržnji i destrukciji koju ona nosi sa sobom. Nazočne je pozvao da snažno u svom životu i djelovanju svjedoče opredjeljenje za Krista.

Biskup Komarica je tijekom mise blagoslovio novoizgrađeni kameni oltar, postavljen ispred  ranije podignutog spomen-križa, a na kraju mise blagoslovio je i spomen-ploču s imenima i prezimenima više od 240 ubijenih Hrvata Krnjeuše, u kolovozu 1941. Ovu ploču su još 2001. o 60. obljetnici pokolja u Krnjeuši, napravili članovi Zavičajne udruge krnjeuških Hrvata iz Zagreba.

Misno slavlje svojim pjevanjem uveličao je župni zbor iz Jajca – rodne župe krnjeuškog župnika Barišića.

Svečana akademija

U poslijepodnevnim satima, u Domu kulture u Bosanskom Petrovcu upriličena je svečana akademija povodom 125. obljetnice župe Krnjeuša.

Najprije je župni upravitelj, vlč. Davor, nazočne upoznao s poviješću ove župe, koja je osnovana 1892., kada je izgrađena i župna crkva Uznesenja BDM. Pred II. svjetski rat tu je živjelo skoro 1 500 vjernika katolika. Početkom rata, 9. i 10. kolovoza 1941., četničko-partizanski ustanici izvršili su strašan pokolj nad Hrvatima Krnjeuše, ubivši na zvjerski način više od 240 civila, uglavnom žena, djece i staraca, a među njima i krnjeuškog župnika Krešimira Barišića, zajedno s trojicom sjemeništaraca.

Budući da su sve hrvatske kuće bile spaljene, preživjeli Krnjeušani rasuli su se diljem Hrvatske i svijeta, a nakon rata komunistička vlast priječila im je povratak na ognjišta. Glavnina imovine krnjeuških Hrvata je nacionalizirana i podijeljena novim vlasnicima.

Jedini vidljivi znak postojanja župe je groblje Kod križa koje je bilo devastirano i zaraslo na kojemu je ostao očuvan samo jedan nadgrobni spomenik i jedan kameni križ. Od 2015. na tome se groblju, nakon 74 godine, ponovno slave mise i komemoriraju žrtve o obljetnici pokolja. Povodom ove značajne obljetnice, groblje je ove godine tijekom ljetnih mjeseci temeljito očišćeno i ograđeno.

Nakon obraćanja župnika Klečine, tajnik, vlč. Zlatko pročitao je tekst kojega je za ovu prigodu pripremio mons. Anto Orlovac o krnjeuškom župniku za kojega je pokrenut proces beatifikacije.

Na kraju su dodijeljene zahvalnice svima koji su na bilo koji način sudjelovali i doprinijeli organizaciji obilježavanja ove obljetnice te je upriličena zakuska.

TABB/KT