Obilježeno stoljeće smrti lokalnog svetca Joze Furundžije


U subotu, 30. srpnja, u mjestu Orašac u Dobretićima, slavljena je sveta misa u povodu 100 godina od smrti Joze Furundžije kojega štuju kao narodnoga svetca toga kraja.

Foto: Ivo Čakarić

Foto: Ivo Čakarić

U nazočnosti velikog broja vjernika ovaj lokalni svetac je, u groblju gdje je i ukopan, dobio brončanu spomen bistu, rad akademskog kipara iz Ljubljanje, pougarskog podrijetla Denisa Dražetića.

Misno slavlje predvodio je vlč. Dejan Ilić, sin ovoga kraja, župnik u Novoj Bukovici u Požeškoj biskupiji uz koncelebraciju župnika fra Jure Tokalića.

U prigodnoj propovijedi vlč. Dejan je govorio o Jozi i kako je velik utjecaj ostavio na ljude pougarskog kraja. „On je svojim životom obilježio 19. i 20. stoljeće i, iako je jedan dio života proveo neuzorno, obratio se i svom silom prionuo uz Krista. Znamo priču kako se iz pokore opasivao lancima, čak tako išao i Sv. Ivi u Podmilačje. Iz predaja znamo i da je imao dar proročki, dar savjeta i dar iscjeljenja. Većina svetačkih darova je u njemu zablistala. On nije bio svećenik pa kako je Bog podigao takvog sveca među nama?! Mislim da je Bog promislio i o onome što će se dogoditi nakon Jozine smrti“, rekao je vlč. Dejan progovorivši o stradanju pougaraca u II. svjetskom ratu, a posebice u posljednjem zbog kojega je narod raseljen na sve strane svijeta. „Zato je važan Jozo“, nastavio je propovjednik, „Bog je htio da imamo jednoga od nas oko koga ćemo se sabrati kao što smo se sabrali danas. Veliki je dar kada jedan narod ima svoga sveca, jednoga od nas, ali velika je to i obveza. Ovdje dolazimo na korijen svoje vjere, ovdje nalazimo naš privatni izvor vjere. Netko bi se mogao zapitati zašto danas slavimo nečiju smrt. Mi kršćani znamo groblja nisu vječna počivališta. Svaki naš grob je već otvoren onoga časa kad je Krist ustao od mrtvih. Kad je njegov grob otvoren, tad su i naši grobovi otvoreni  i to je ono na što nas Jozo podsjeća – ako se potrudimo biti Božji, doći će dan kada ćemo ponovno ustati pred lice Božje na život. Jer, Bog nas nije stvorio da umiremo, ali nije nas stvorio ni da nas ponižavamo. Valja se zapitati stoga, smije li jedan narod koji ima blaženoga Jozu dopustiti da su mu crkve prazne?! Smijemo li uzeti tuđe običaje, da nas drugi preuzmu?! Ovo što smo se danas okupili ne treba Jozi, treba nama. Da se preispitamo i prekinemo s grijesima“, rekao je vlč. Dejan zaključivši: „Bog nam po našem Jozi svjedoči - ako sam podigao jednog među vama, mogu podići na stotine, ako je jedan zbog svoga obraćenja postigao svetost, može svatko onda od nas.“

Nakon svete mise, na poziv župnika, vjernici su nastavili druženje uz okrjepu.

J.M., KT