Sarajevo

Objavljen zbornik "Oprost i pomirenje. Krilatice lišene sadržaja?"


U izdanju Katoličkog bogoslovnog fakulteta (Sarajevo) i suizdanju Glasa Koncila (Zagreb), 21. prosinca izašao je iz tiska zbornik radova pod naslovom "Oprost i pomirenje. Krilatice lišene sadržaja?"

Zbornik, koji su uredili Darko Tomašević i Zorica Maros, rezultat je znanstvenog međunarodnog simpozija održanog pod istim nazivom 21.i 22. rujna 2017. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu (KBF) Univerziteta u Sarajevu. Simpozij je, kao i svi dosadašnji, okupio i svjetski priznate predavače čija su promišljanja o ovim, nimalo jednostavnim temama, donesena upravo u ovom zborniku.

Tako će se čitatelji upoznati s promišljanjem Avishaija Margalite (Izrael) za kojega je oprost prevladavanje opravdanog gnjeva. O oprostu kao dokazu djelotvornog Božjeg milosrđa govori mons. Ignazio Sanna (Italija). Veronika s. Nela Gašpar (Hrvatska) iz dogmatske perspektive govori o Blaženoj Djevici Mariji kao putokazu pomirenja, dok Dubravko Turalija prikazuje oprost iz perspektive starozavjetnog hevelizma (Bosna i Hercegovina).

Josip Jozić (Bosna i Hercegovina) promišlja o egzistencijalno-antropološkim aspektima pomirenja, a Jude Lal Fernando (Izrael) o mogućnosti političkog promišljanja o oprostu i pomirenju. Jerko Valković (Hrvatska) predstavlja toleranciju kao krepost podnošenja, a Stephen J. Pope (Sjedinjene Američke Države) predstavlja krepost ljubavi kao izvor opraštanja neprijatelju.

O manipulaciji sjećanjem kao izvoru konflikta govori Marinko Pejić (Bosna i Hercegovina) dok Oliver Jurišić (Bosna i Hercegovina) oprost predstavlja kroz određene teorije o jeziku. Ana Marija Raffai (Hrvatska) oprostu pristupa kroz prizmu političke obveze vjernika, a Zorica Maros (Bosna i Hercegovina) donosi promišljanje o oprostu u bosanskohercegovačkom kontekstu.

Svima koji se bave problematikom oprosta i pomirenja Zbornik će ponuditi mnoštvo korisnih pristupa i perspektiva.

KT