Prag

Održan prvi radni dan Europske kontinentalne sinodske skupštine


U glavnom gradu Češke – Pragu, 6. veljače započela je prva faza Europske kontinentalne sinodske skupštine koja će trajati do 9. veljače.

Od 9. do 12. veljače uslijedit će pak druga faza na kojoj će sudjelovati samo predsjednici europskih biskupskih konferencija.

Susret su organizirali Predsjedništvo i Tajništvo Vijeća europskih biskupskih konferencija uz stalni kontakt s Generalnim tajništvo Sinode pri Svetoj Stolici i s Tajništvom Češke biskupske konferencije.

Na zasjedanju sudjeluje 220 predstavnika iz svih 39 europskih biskupskih konferencija koji predstavljaju krajevne crkve iz 45 europskih zemalja. Na prvoj fazi zasjedanja online (prague.synod2023.org) sudjeluje još 270 predstavnika iz 30 europskih biskupskih konferencija.

Biskupsku konferenciju Bosne i Hercegovine predstavljaju njezin predsjednik mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolita vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, te generalni tajnik BK-a BiH mons. Ivo Tomašević, također nazočni su i predstavnici Hrvatske biskupske konferencije i Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda.

Sudionici zasjedanja okupili su se u nedjelju, 4. veljače te u večernjim satima sudjelovali na svečanom euharistijskom slavlju koje je u samostanskoj crkvi redovnika premonstratenza predvodio praški nadbiskup mons. Jan Graubner.

Radni dio zasjedanja započeo je, 6. veljače zajedničkim misnim slavljem koje je u dvorani zasjedanja u hotelu Pyramida u Pragu predvodio glavni izvjestitelj Sinode, luksemburški nadbiskup kard. Jean-Claude Hollerich.

Na početku radnog dijela riječi dobrodošlice uputio je praški nadbiskup Graubner ističući radost da se Europska kontinentalna sinodska skupština održava upravo u Pragu „u drevnom gradu u srcu Europe, koji u sebi nosi duboki pečat cara Karla IV.

Pozdrav je uputio i nadbiskup Vilniusa i predsjednik CCEE-a mons. Gintaras Grušas.

Potom je prigodnu riječ uputio generalni tajnik Sinode kard. Mario Grech, zahvalivši najprije svima za sudjelovanje. Izrazio je radost da preko nazočnih delegata može susresti Crkve iz zemalja koje oni predstavljaju. Prenio je pozdrav i blagoslov Svetoga Oca koji mu je osobno kazao da izbliza prati njihov sinodski hod. Dodao je kako je sinodska Crkva, Crkva slušanja te da je kontinentalna faza sinodskog hoda daljnji korak slušanja na koje je Crkva pozvana. Rekao je kako je prva faza pokazala sudjelovanje cijelog naroda Božjega pod vodstvom kolegija biskupa i Svetoga Oca pa su svi zajedno proživjeli proces razlučivanja dajući aktivnu ulogu narodu Božjemu. Istaknuo je i važnost međusobnog slušanja i slušanja Duha Svetoga koji govori Crkvi. Zaključio je da je Duh Sveti uvodi Crkvu u svu istinu.

Nakon prigodnog izlaganja dr. Mauricia Lopeza Oropeza iz Generalnog tajništva Sinode o metodologiji rada tijekom skupštine, uslijedili su trominutni interventi koje su, na temelju tri postavljena pitanja iz dokumenta za kontinentalnu Sinodu, iznijeli po dva delegata 13 izaslanstava europskih biskupskih konferencija prema abecednom redu svojih zemalja.

U ime BK-a BIH na talijanskom jeziku govorio je nadbiskup Vukšić.

Potom je predao riječ tajniku Tomašević koji se ukratko osvrnuo na ekumensko nastojanje katoličke zajednice u BiH u odnosu prema pravoslavnima i na dijalog s muslimanima i s malobrojnom židovskom zajednicom kao dio evanđeoskog poslanja u vjerski i etnički pomiješanom društvu u BiH, javlja KTA.

U popodnevnim satima sudionici zasjedanja podijeljeni su u 11 jezičnih radnih grupa gdje su nastavili svoj rad. Prije zajedničke večernje molitve, ponovno su se sastali zajedno pa su predstavnici skupina iznijeli po tri točke koje smatraju najvažnijim za nastavak sinodskog procesa.

J.P., KT