Sarajevo

Patron sjemenišne crkve slavenskih apostola Ćirila i Metoda


Vrhbosansko bogoslovno sjemenište (VBS) u Sarajevu proslavilo je 5. srpnja patron sjemenišne crkve svetih slavenskih apostola Ćirila i Metoda. Ujedno je i obilježen završetak još jedne akademske godine.

Misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u BiH mons. Francis Assisi Chullikatt, a koncelebrirali su: vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić te sjemenišni odgojitelji i profesori na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na čelu s dekanom dr. Mariom Bernadićem. Među vjerujućim pukom bili su: veleposlanik Republike Bugarske Valerij Yotov, studenti i predstavnici dobročinitelja i izvođača radova obnove zgrade bogoslovnog sjemeništa.

Nazočne je na početku pozdravio izrazivši dobrodošlicu rektor VBS-a preč. Zdenko Spajić. Uz ostalo, kazao je kako „u Europi, 80 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata i međusobna pomirenja mnogih do tada sukobljenih naroda, na ovome kontinentu još jedino slavenski narodi međusobno ratuju, prijete jedni drugima novim sukobima i ratovima te kopaju po dalekoj prošlosti kako bi naudili susjedu u sadašnjosti“. Zato je pozvao na molitve, „ne samo za ovu zajednicu, nego i za mir među ovim narodima i na ovim prostorima“ te uputio zahvalnost mnogobrojnim dobročiniteljima koji su omogućili obnovu bogoslovije.

Slavenski apostoli

Na početku prigodne propovijedi, koju je mons. Chullikatt izgovorio na hrvatskom jeziku, istaknuo je duboko naslijeđe i duhovno bogatstvo koje su ostavili Sv. Ćiril i Sv. Metod, „slavenski apostoli“ i prosvjetitelji, čija je životna priča, isprepletena hrabrošću, predanošću i dubokom vjerom, postala simbolom evanđeoskog poslanja među slavenskim narodima, ali i uzorom svim kršćanima diljem svijeta.

„Sv. Ćiril i Sv. Metod nas uče kako je jezik ključan za prijenos Kristove poruke svakom narodu“, naglasio je nuncij napominjući kako je njihov primjer inkulturacije vjere posebno važan u današnjem pluralističkom svijetu jer „njihovom predanošću, mudrošću i strpljenjem su utjelovili ideju da se vjera ne može u potpunosti prihvatiti dok se ne čuje na materinskom jeziku“.

 

„Crkva u izlasku“

U drugom dijelu homilije mons. Chullikatt je ukazao na važnost misijskog djelovanja i evangelizacije. Osvrćući se na primjer ove svete braće, istaknuo je kako su ovi misionari krenuli na put prema slavenskim narodima, što predstavlja „Crkvu u izlasku“, odnosno „Crkvu na putu“. Ovaj dinamični i kreativni pristup Crkvi, kako je nuncij rekao, „vrlo je drag papi Franji u kontekstu sinodalnosti“.

Pojasnio je potom kako su „Sveta braća, suočavajući se s nepoznatim duhovnim i kulturnim prostorima i svakodnevno se posvećujući djelu evangelizacije, ostavila neizbrisiva sjećanja u srcu slavenskih naroda i cijele Crkve“. „Bili su uvjereni da ako se vjera ne ukorijeni u svakoj kulturi, poput kvasca koji je prožima evanđeljem, ni Kristovo srce ne bi moglo kucati u srcu svakog ljudskog bića svake kulture“, kazao je nuncij i uz poseban izraz divljenja i zahvalnosti istaknuo važnost slavlja patrona sjemenišne crkve i blagdana slavenskih apostola i prosvjetitelja. Rekao je da su oni ostavili primjer života dostojna pravih Kristovih učenika, života dostojna poslanja Crkve i dostojna slave Svih svetih.

Propovijed je zaključio pozivom na molitvu za zagovor ovih svetih misionara kako bi svi nazočni mogli plodonosno, vjerodostojno i djelotvorno služiti evangelizacijskom poslanju Crkve.

Tijekom euharistijskog slavlja asistirali su i liturgijsko pjevanje animirali bogoslovi VBS-a, pod ravnanjem profesora liturgike vlč. Ivana Rake.

Druženje je nastavljeno tijekom zajedničkog objeda u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa kada je rektor Spajić podsjetio da ovom prigodom obilježavaju i završetak obnove fasade i bogoslovskog krila te izrazio zahvalnost dobročiniteljima i izvođačima radova.

Inače, obnovu su omogućili: Vlada RH - Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Općina Stari Grad, Kirche in Not, Renovabis, USCCB, Zaklada Vrhbosanske nadbiskupije, različita ministarstva i ustanove.

M.A., KT