Kaštel Novi/Mostar

Posmrtni ostaci biskupa Žanića preneseni u mostarsku katedralu


U srijedu, 2. svibnja upriličen je svečani prijenos posmrtnih ostataka biskupa Pavla Žanića, iz obiteljske grobnice iz Kaštel Novoga u mostarsku katedralu Marije Majke Crkve.

Foto: bljesak.info

Foto: bljesak.info

Pratitelji iz Mostara i glavni organizatori prijenosa bili su don Željko Majić, generalni vikar, i don Ante Luburić, kancelar i dugogodišnji tajnik biskupa Žanića.

Na ispraćaj su se okupili članovi obitelji biskupa Žanića te prijatelji i poznanici.

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u Kaštel Novom obavio je obred ispraćaja uputivši nazočnima pozdrav, a zahvalu Bogu za dar života, rada, žrtve i primjera koji je dao u biskupu Žaniću, hrabru i vjernu pastiru Crkve u Hercegovini. Pozdravio je odluku da se biskupovi zemni ostatci prenesu i počivaju u njegovoj katedrali.

Don Željko je zahvalio svima, napose nadbiskupu Barišiću za njegov dolazak, molitvu i upućenu riječ. Sve je nazočne pozvao da 21. svibnja dođu u Mostar, na svetkovinu Marije Majke Crkve, kada će se svečanom misom zaključiti Godina biskupa Pavla Žanića i predstaviti Zbornik njemu u čast.

Na ulasku u katedralnu kriptu Sv. Josipa zemne ostatke biskupa Žanića, svoga predšasnika, dočekao je s molitvom biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić sa svećenicima i redovnicama iz katedrale, a sanduk je postavljen pred oltar u kripti.

Euharistijsko slavlje koje je uslijedilo i kojemu je predsjedao mons. Perić, okupilo je oko 25 dijecezanskih svećenika i više redovnica raznih kongregacija.

U homiliji je biskup Ratko govorio o sedam Isusovih poruka s kalvarijskoga križa: tri su upućene Ocu nebeskomu, dvije se odnose na Isusa, jedna na Majku i učenika, jedna na raskajana razbojnika. Biskup je na kraju iznio crkvene razloge prijenosa posmrtnih ostataka biskupa Pavla iz Kaštel Novoga u Mostar.

Također, istaknuo je i kako je biskup Žanić u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji djelovao pune 22 godine. „Njemu i nakon smrti po svim pravima i pravilima pripada mjesto u biskupskoj grobnici u kripti ove katedrale koja je stolna crkva ove i njegove dijeceze. Svojski, nesebično i požrtvovno rješavao je sve biskupijske probleme, među kojima na prvom mjestu: 'hercegovački slučaj', otkako je počeo djelovati kao koadjutor, 1971., i 'međugorski fenomen', otkako je postao ordinarijem, odnosno od same 'pojave' Međugorja, 1981. Stoga njemu pripada i biskupska grobnica u ovoj kripti mostarske stolnice“, poručio je mons. Ratko i dodao kako „ne treba se čuditi ako se jednoga dana, uz odobrenje Svete Stolice, otvori dijecezanski proces o bogoobličnim, stožernim i drugim moralnim krepostima ovoga vjernoga i vrijednoga biskupa Katoličke Crkve i službenika Božjega“.

KT