Plehan

Potpisan ugovor o nastavku gradnje nove samostanske zgrade na Plehanu


U četvrtak 17. rujna, na blagdan Rana Sv. Franje Asiškog u Franjevačkom samsotanu Sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini, nakon slavlja svete mise u novoizgrađenoj crkvi, potpisan je ugovor o nastavku gradnju nove zgrade samostana na Plehanu.

Prethodno je svetu misu slavilo 12 svećenika, a predvodio ju je fra Drago Pranješ, gvardijan franjevačkog samostana i župe Sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori. Prigodnu homiliji uputio je plehanski gvardijan fra Anto Tomas.

Svjestan kako mnogi u patnji, koja je sastavni dio našega života, često bježe u razne ovisnosti fra Anto je posvijestio kako smo kao kršćani pozvani prihvatiti i nositi svoj križ sve do Božje volje.

„Sv. Franjo želio je u potpunosti živjeti i doživjeti težinu Kristova života, tražio je rane Isusove da bi osjetio Kristov križ i patnju i dobio je pet rana. Po njegovu primjeru i franjevci su naučili na patnju i križ. Pokazali su to kroz 800 godina djelovanja na prostorima Bosne i Hercegovine. Mi plehanski franjevci želimo dati mogućnost da se te rane ne produbljuju. Molimo da u životu znamo razumjeti omjer križa i radosti i po tom omjeru živjeti lijepo i sretno kako je živio i Sv. Franjo. Učimo od Isusa po primjeru Sv. Franje kako u potpunosti prihvatiti svoj križ. Pomognimo franjevcima koji žive i koji će živjeti na ovim prostorima da mogu nositi te rane, da se one ne produbljuju“, poručio je među ostalim gvardijan Tomas.

Na završetku mise, uz kratki pozdrav, fra Anto Tomas je najavio kako je na web adresi www.plehan.net otvorena internetska stranica kojoj će za cilj biti promocija duhovno-kulturnog života u Franjevačkom vjersko-kulturnom središtu Plehan, kao i transparentnost svih nastojanja oko duhovne i materijalne gradnje Plahana.

Posebnost ovogodišnjem blagdanu Rana Sv. Franje, uz misu, dalo je potpisivanje ugovora o nastavku gradnje nove zgrade samostana za franjevce na Plehanu. Ugovor su potpisali, u ime izvođača radova, Anto Jurišić – firma Starogradnja d.o.o. iz Odžaka, te u ime investitora fra Anto Tomas, gvardijan. Svojim potpisima izvođači radova su se obvezali u vremenskom roku od 100 radnih dana izvršiti radove gradnje zgrade samostana uključujući pokrivanje. Po ugovoru su ovi radovi procijenjeni na vrijednost od 565 391,03 KM, a obveza investitora je da uz pomoć donatora prikupi potrebna sredstva za isplatu ugovora.

O važnosti ovog ugovora ne samo za Plehan, nego za cjelokupnu društveno-kulturnu sliku u Bosanskoj Posavini govori nazočnost vrha društveno političkih krugova iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tako su uz povratnike i raseljene Plehančane te druge Posavljake potpisivanju ugovora, i na sv. misi nazočili i prijatelji Plehana – predstavnici društveno-političkih vlasti: izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Goran Grlić-Radman, ministar vanjskih poslova i europskih integracija u RH, dopredsjednik RS-a Josip Jerković, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović, veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić, generalni konzul RH u BiH u Banjoj Luci Zoran Piličić, predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću Naroda RS-a Ivo Mijić, načelnik općine Derventa Milorad Simić, predsjednik Općinskog vijeća Derventa Marijan Kljajić, zamjenik župana vukovarsko-srijemskog Josip Dabro, viši savjetnik vukovarsko-srijemskog župana Marinko Beljo, te članovi Odbora za obnovu Franjevačkog vjersko-kulturnog središta Plehan na čelu s predsjednikom odbora Pavom Zubkom.

U prigodnom govoru gvardijan Tomas zahvalio je Gospodinu i utemeljitelju njihova reda Sv. Franji, što su ih učili nositi terete života i sretno i veselo živjeti. „Kao prijatelji franjevaca, od danas ste vi konfratri, odnosno oni koji trebaju brinuti o materijalnim dobrima samostana kako bi franjevci na Plehanu nastavili svoju misiju, činiti mir i dobro na što su se i zavjetovali“, poručio je nazočnima. Tom prigodom posebno se zahvalio Pavi Zubku i Stipi Luciću, koji su sa Plehana, čijim je donacijama postavljen kamen u interijeru novosagrađene crkve, pozivajući sve prijatelje Plehana da slijedeći njihov primjer nastave podržavati gradnju Plehana i život franjevaca ondje.

Izvođač radova Jurišić nazočnima je predstavio projekt gradnje novoga samostana i zahvalio na ukazanom povjerenju. U ime Odbora za obnovu franjevačkog vjersko-kulturnog središta Plehan Zubak je ukazao na važnost izgradnje samostana te svima koji pomažu njegovu izgradnju zahvalio i posvijestio kako svojim pomaganjem šalju poruku Hrvatima u BiH da nisu sami.

Ministar Grlić-Radman zahvalio je franjevcima na svemu što čine za svoj narod. Kazao je kako je Hrvatska, i moralno i prema ustavu i kao potpisnica Daytonskog sporazuma, u obvezi pomoći Hrvatima u BiH. Iskazao je svoju radost na dosada učinjenom u obnovi Plehana, kao i nadu u mogući povratak Hrvata kako na Plehan tako i u druge krajeve BiH.

U ime odbora iz Zagreba Milan Bešlić je gvardijanu za plehansku muzejsku zbirku darovao kip Sv. Leopolda Mandića, djelo akademskog kipara Tomislava Kršnjavija. Također, kao znak sjećanja na ovaj događaj ministar Grlić-Radman Plehanu je darovao kip Sv. Vlahe, zaštitnika Dubrovnika.

U ugodnom druženju uz zajednički ručak svoju zahvalu svim nazočnim prijateljima Plehana povratnici su iskazali i kroz izvorne bosanske pjesme.

Brankica Lukačević/ J.P., KT