Mostar

Poziv biskupa Perića na hodočašća na grob Bl. Alojzija Stepinca


U povodu skorog biskupijskog hodočašća na grob Bl. Alojzija Stepinca, biskup hercegovačkih biskupija mons. Ratko Perić uputio je svim župnim uredima Okružnicu "Velika nam djela učini Svesilni".

U prigodi 120. obljetnice rođenja Bl. Alojzija Stepinca (Krašić, 8. V. 1898.) i 20. obljetnice beatifikacije (Marija Bistrica, 3. X. 1998.) hrvatski su biskupi na jesenjem zasjedanju u Zagrebu prošle godine dali inicijativu da se u ovom dvostrukom Blaženikovu jubileju upriliče biskupijska hodočašća na grob blaženika, „mjesto neprekidne molitve i vrelo uslišanja“.  Biskupijsko hodočašće vjernika Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije predviđeno je 3. ožujka 2018.

U povodu toga događaja biskup hercegovačkih biskupija mons. Ratko Perić uputio je 10. veljače svim župnim uredima Okružnicu Velika nam djela učini Svesilni koju prenosimo u cijelosti:

Kada Bog želi pokazati naklonost prema nekom narodu, onda čudesno uzvisuje prijatelje svoje u tome narodu. Mi tu Božju ljubav vidimo u Bl. Alojziju Stepincu, zagrebačkom nadbiskupu i mučeniku za Krista i jedinstvo Crkve. O njegovoj duhovnoj snazi, moralnoj vertikali, svećeničkoj veličini svoj je sud Crkva izrazila 1934. kada ga je, nakon tri i pol godine prezbiterstva, u njegovoj 36. godini života, izabrala za nadbiskupa koadjutora najveće biskupije u Hrvata, rezidencijalnim nadbiskupom, 1937., stožernikom – kardinalom, 1953. i proglasila ga blaženim i mučenikom, 1998. Papa Benedikt XVI. u pobudnici Verbum Domini, br. 48, 2010. uvrstio ga je među šesnaestoricu uzornih ostvaritelja Evanđelja u dvotisućljetnoj povijesti Crkve.

U prigodi 120. obljetnice rođenja – Krašić, 8. V. 1898. i 20. obljetnice beatifikacije, Marija Bistrica, 3. X. 1998. – hrvatski su biskupi na jesenjem zasjedanju u Zagrebu prošle godine dali inicijativu da se u ovom dvostrukom Blaženikovu jubileju upriliče biskupijska hodočašća na grob Bl. Alojzija, „mjesto neprekidne molitve i vrelo uslišanja“.

Vjernici hercegovačkih biskupija kroz sve vrijeme od Blaženikove smrti – Krašić, 10. II. 1960. – proživljavaju duhovno zajedništvo s Bl. Alojzijem, prepoznajući u njemu jedan od najsvjetlijih izraza duhovne veličine u katoličkih Hrvata. Vjerujemo da nema svećenika i vjernika iz ovih biskupija koji se našao u Zagrebu, a da nije pohodio i katedralu, pomolio se na Stepinčevu grobu i osjetio potreban unutarnji mir i duhovnu snagu.

Stoga, dok vjernički očekujemo njegovu kanonizaciju i za to se molimo i „u Tebe se, Gospodine, uzdamo“, smatramo da je ovo hodočašće na grob bl. Alojzija izniman Božji dar:

- da još jednom, osobno i kao župna i biskupijska zajednica, zahvalimo Presvetomu Trojstvu na daru Bl. Alojzija, i na tolikim svjedocima vjere i domoljublja;

- da se, očišćeni u sakramentnoj ispovijedi i nahranjeni s euharistijskoga stola, napunimo potrebnom duhovnom snagom za svladavanje nemalih kušnji našega vremena;

- da potvrdimo i izmolimo dar crkvenoga jedinstva na biskupijskoj i nacionalnoj razini kao i na razini cijele Crkve; jedinstva koje je Bl. Alojziju bilo toliko sveto i koje je vlastitim životom branio te s pravom i nazvan „mučenikom za Crkvu – jedinstvo i zajedništvo sa Svetim Ocem“;

- da potvrdimo da znamo procijeniti pravu vrijednost velikana svoje povijesti i vlastito opredjeljenje da ih na tom putu nasljedujemo.

Hodočasnički molitveni program započet ćemo, in nomine Domini, organizirano, zajedničkim pokorničkim bogoslužjem u zagrebačkoj prvostolnici, u subotu 3. ožujka u 10.30 sati, nakon čega će biti mogućnost osobne sv. ispovijedi i osobne pobožnosti na Blaženikovu grobu. U 11.30 slavit ćemo svečanu sv. misu u čast Blaženika.

Stoga ovim još jednom pozivam sve vjernike Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, kao i one koji su se iz raznih životnih razloga iselili – posebno one nastanjene u Zagrebu – da se priključe ovomu našem zajedničkom hodočašću vjere, ljubavi, odanosti i zahvalnosti. Prijave hodočasnika iz Hercegovine primaju se u župnim uredima.

Svim hodočasnicima želimo blagoslovljen put ispunjen radošću i snagom, a svim vjernicima sretan korizmeni hod prema proslavi Kristova Uskrsnuća.

KT