Novi Travnik

Proslava patrona i blagoslov redovničke kuće u Novom Travniku

Moliti Duha Svetog da djelujemo po evanđeoskom nalogu


U četvrtak, 13. svibnja župa Uzašašća Gospodinova proslavila je svetkovinu i svoj patron te je istog dana bio i blagoslov redovničke kuće Družbe Sestara Milosrdnog Isusa koje su u tu župu stigle prije nekoliko mjeseci.

Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predslavio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić u koncelebraciji velikog broja svećenika okolnih župa, Sarajeva i Zenice.

Za živu i čvrstu vjeru

Na početku svetog misnog slavlja svećenike, redovnice i vjernike župe, hodočasnike, predstavnike društvenog i kulturnog života pozdravio je župnik vlč. Marko Majstorović. Citirajući himan jutarnje molitve časoslova svetkovine Uzašašća „...Sjajan oblak njega sakri vidu željnih učenika, ali čvrsta vjera živa nazočna nas svuda gleda....“, vlč. Majstorović je kazao kako „danas mnogi oblaci žele sakriti Onoga koji je uskrsnuo i uzašao na nebo. Stoga je potrebna živa i čvrsta vjera da Ga možemo svugdje i u svima nazočna gledati. Upravo to želimo i mi danas moliti – za živu i čvrstu vjeru“.

Dodao je kako je patron posebniji za župu jer će nakon svetog misnog slavlja Vinko kard. Puljić blagosloviti i novu redovničku kuću sestara Družbe Milosrdnog Isusa čije članice odnedavno djeluju u župi te je pozdravio generalnu poglavaricu Družbe s. Joannu Kwiatkowsku, njezinu zamjenicu s. Bernardu Sural, s. Paulinu Lepage i s. Nikodemu Rewa koje su došle iz Poljske.

Na kraju, pozdravio je na poseban način i kard. Vinka, izrazio mu zahvalnost i spremnost da dođe i bude dionikom dvostrukog slavlja te predslavitelj svete mise kao i blagoslova samostana.

Za Isusa svjedočiti i živjeti

Nakon što je protumačio kako je nastala svetkovina Uzašašća Gospodinova, kardinal je kazao da je Gospodin svima ostavio poslanje da idu učiti, propovijedati i učiniti Njegovima sve ljude. „Isusovo djelo spasenja je za svakoga od nas ovdje na zemlji. On je za nas sve pretrpio, ali i uskrsnuo. To je i svojim učenicima pokazao, no ni oni Ga tada nisu razumjeli. Zato im obećaje i šalje Duha Svetoga, jer samo Božjim Duhom moći će biti sposobni Isusa svjedočiti i za Isusa živjeti. Svi smo mi Isusovi učenici. Ali i nama evanđelje teško dopire do srca, kao i u ono vrijeme Isusovim učenicima. Ne da nam se lako otrgnuti od javnog mnijenja, od navika koje nosimo u sebi. Isus je imao divnu odgojiteljsku ulogu za nebesko, no mi ostajemo na zemaljskom kraljevstvu. U našoj svakodnevici ne damo se otrgnuti od zemaljskog razmišljanja, ne razgovaramo što nam kaže evanđelje, nego što mediji i drugi zemaljski glasnici govore. Zemljska mjerila često puta su nam važnija od evanđeoskih“, kazao je nadbiskup.

U nastavku je rekao da slaviti Uzašašće znači probuditi vjeru u vječnost. „Da bi to mogli trebamo dopustiti evanđelju da nas mijenja, preoblikuje, da se sve više suobličujemo Kristu. U današnjem vremenu sekularizacije nužno je pitati se je li nas doista evanđelje zahvaća na taj način da se uspijevamo suobličavati Kristu, a ne ovozemaljskom? Treba moliti Duha Svetoga da nas oblikuje tako da djelujemo po evanđoskom nalogu, po dostojanstvu djece Božje“, naglasio je.

„Molimo da nas Duh obdari svetom radošću i zahvalom, jer premalo živimo svetu radost i zahvalu za sve ono čime nas Bog obdaruje. Božjoj služimo i nećemo se izgubiti. Takve neka nas učini Gospodin“, pozvao je na kraju kardinal.

Liturgijsko pjevanje animirali su zborovi župe: dječji zbor, band mladih i župni zbor pod ravnanjem njihovih voditelja.

Produžena ruka

Nakon popričesne molitve, riječi pozdrava i zahvale uputila je generalna poglavarica sestara Družbe Milosrdnog Isusa s. Joanna Kwiatkowska kazavši da su sestre samo produžena ruka Milosrdnog Gospodina koji nikada ne prestaje davati blagoslov svojima i biti izvor milosrđa za cijeli svijet. Sestre svojim djelovanjem u ovoj župi to žele biti i to je razlog njihova iskoraka u nepoznato.

Uime župe sestrama i kardinalu su uručeni prigodni darovi.

Po završetku misnog blagoslova, svećenici i vjernici uputili su se u procesiji do samostana sestara. Kardinal je u pratnji nekoliko svećenika blagoslovio redovničku kuću dok su ostali blagoslov pratili pjesmom u sestarskom dvorištu.

Nakon euharistijskog slavlja i blagoslova samostana, uslijedilo je zajedničko druženje i prigodna zakuska za sve nazočne te ručak za uzvanike.

Na patron župe slavljene su još dvije svete mise. Misu u 8 sati je predslavio p. Anto Topić, župnik župe Sv. Ignacija na Grbavici u Sarajevu, koji je bio i ceremonijar u dane trodnevnice i na središnjem slavlju, a euharistijsko slavlje u 18 sati vlč. Marcel Tunjić, župni vikar.

Priprema

Za proslavu patrona župna zajednica se pripremala  te je prvi dan trodnevnice sveto misno slavlje predslavio vlč. Željko Marić, rektor Vrhbosanskog sjemeništa Petar Barbarić u Travniku, a druga dva dana mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije.

Liturgijsko pjevanje na trodnevnici animirao je župni zbor, a na uočnicu patrona dječji zbor Zrakice Milosrdnog Isusa imao je koncert duhovnih pjesama.

Podsjećamo kako su prije nekoliko mjeseci u župi Uzašašća Gospodinova započele pastoralno djelovati s. Damaris Wyrostek i s. Frančeška Kwiatkowska iz Družbe Sestara Milosrdnog Isusa.

M.M./T.M.I., KT