Proslava patrona župe Žalosne Gospe u Čardaku


U srijedu, 15. rujna, na spomendan Gospe Žalosne proslavljen je patron istoimene vjerničke zajednice u Čardaku, mjestu u općini Modriča u Bosanskoj Posavini.

Misno slavlje uz koncelebraciju 20 svećenika predslavio je župnik u Derventi i upravitelj župa Bukovica i Bijelo Brdo vlč. Marko Slišković. Nazočne je na početku pozdravio župnik vlč. Ivan Dragičević.

U prigodnoj propovijedi vlč. Slišković je najprije posvijestio misna čitanja te promišljao o majci i patnici, ali i rastuženoj Bogorodici. «Često su umjetnici i pisci Mariju prikazivali kako joj sedam mačeva propadaju srce. Stoga se i današnji blagdan ponekad naziva Marija od sedam žalosti», rekao je vlč. Marko i nabrojao te rane: proricanje Šimunovo, bijeg u Egipat, nestanak 12-godišnjeg dječaka Isusa, susret na križnom putu, stajanje pod križem, Isusu u krilu svoje Majke i njegovo polaganje u grob.

Potom se zapitao «jesmo li našli sličnosti s našim majkama»? Na tragu toga dodao je kako je nedavno našao župne spise u kojima jedan svećenik opisuje posavske majke koje su slične Gospi Žalosnoj. «I tek što sina porode stave ga u jasle na studen odmah bolest vrućice traži poput Herodovog vojnika i hoće ga pokositi. Ukoliko li ga Bog spasi pa umakne i odraste dobro je. A kad se poput vitka hrasta bude spremao pustiti svoje korijenje i nastaviti lozu da majku oblije suze radosti (...)», citirao je derventski župnik posavskog svećenika iz prošlosti te se zapitao što bi Gospa dobila da je u «svome jadu zatvorila srce pred svim nama». Nadalje je ukazao na Isusa koji je mogao također odustati i izbjeći sve muke, ali je htio pokazati kako «naša žalost i patnja, stradanje i trpljenje imaju smisla te kako nisu uzaludni».

Na kraju mozaične homilije istaknuo je kako tuga i patnja ne mogu zaobići običnog čovjeka, isto tako kao što nisu ni Gospu ni Isusa zaobišli te zamolio Gospoda da «umnoži vjeru» kako bi se mogao razumjeti smisao tuge koju svaki čovjek nosi u sebi.

Misi je bilo zazočno 12 sestara Služavki Malog Isusa na čelu s provincijalnom glavaricom s. Anom Marijom Kesten te tri sestre Franjevke Marijine misionarke iz Odžaka kao i jedna sestra Milosrdnica Sv. Vinka Paulskog.

Nakon euharistije slavlje je nastavljeno je u župnom dvorištu.

Ž.I., KT