Maglaj

Proslava svetkovine Sv. Leopolda Mandića u Maglaju


Župa i svetište Sv. Leopolda B. Mandića su 12. svibnja proslavili svetkovinu svog nebeskog zaštitnika središnjim misnim slavljem kojeg je u koncelebraciji 10-ak svećenika i uz sudjelovanje mnogobrojnih vjernika predvodio rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu preč. Zdenko Spajić.

Foto: B. Vrbić

Foto: B. Vrbić

Na početku je maglajski župnik preč. Franjo Tomić pozdravio okupljene vjernike, osobito hodočasnike iz drugih župa te im poželio dobrodošlicu u maglajsko svetište u kojemu se čuva najveći moćnik Sv. Leopolda izvan Padove.

Prof. dr. preč. Spajić je, započinjući misno slavlje, napomenuo kako se ovog dana obilježava i Majčin dan te je pozvao okupljene vjernike da u molitve uključe i svoje majke.

Apostol ispovjedaonice
U propovijedi je kazao kako ne želi previše govoriti o životu Sv. Leopolda Bogdana Mandića jer je većina vjernika dobro upućena u život tog skromnog i jednostavnog kapucina. Dodao je kako želi povezati misna čitanja dana sa životom „apostola ispovjedaonice“.
Ukazao je na činjenicu kako je na Zapadu upravo sakrament ispovijedi, sakrament pomirenja, zapao u duboku krizu. Pri tome je istaknu kako to na sreću nije slučaj s maglajskim svetištem gdje se bilježe brojne ispovijedi, osobito kroz „Leopoldove srijede“ kada se veći broj vjernika okuplja i ispovijeda u Leopoldovoj sobici-ispovjedaonici koja je kopija padovanske sobice-ispovjedaonice.

Potom je govorio o dva tipa grešnika, o imenima koja su se spominjala u misnim čitanjima: Judi i Petru. „Prvi tip je Juda. Izdao je Isusa. Nije tražio oprost ni pomirenje od Boga. Nije vjerovao u Božju ljubav i na kraju je sebi oduzeo život. Drugi tip je apostol Petar koji je nakon zataje uvidio svoj grijeh, pokajao se i tražio oprost od Gospodina. Vjerovao je u njegovu ljubavi i milosrđe. Postat će apostolskim prvakom i položit će život za svog Učitelja“, kazao je preč. Spajić.

Biti svjedok Kristova uskrsnuća
Dalje je napomenuo kako vjernik živi u svijetu, ali nije od svijeta jer današnji svijet, današnje društvo, u osnovi živi u nijekanju Boga. Dodao je kako je Crkva u napasti pokušati se dopasti svijetu nakon dugog vremena progona i ismijavanja. Podsjetio je na nedavne riječi kard. Roberta Saraha koji je rekao kako mnogi zapadni prelati pokazuju odbojnost prema ideji suprotstavljanja svijetu te kako sanjaju da ih svijet voli; izgubili su želju biti znak osporavanja.
Posebno je naglasio kako je svaki vjernik pozvan biti svjedok Kristova uskrsnuća. Riječju i djelom svjedočiti svoje kršćanstvo u svojoj svakodnevici. Podsjetio je okupljene vjernike kako je to 40 godina svjedočio i Sv. Leopold Bogdan Mandić u svojoj ispovjedaonici.

Misno slavlje skladnim pjevanjem animirao je maglajski župni zbor, a kao priprema za proslavu nebeskog zaštitnika maglajske župe prethodilo je devet srijeda Sv. Leopoldu te trodnevnica.

Na kraju sv. mise preč. Tomić podsjetio je vjernike kako se nastavlja obnova maglajskog svetišta i zahvalio svima koji su pomogli u organiziranju proslave patrona župe. Dodajmo još kako su ove godine župni volonteri izbrojili da je na središnjem misnom slavlju sudjelovalo 1 250 vjernika.

Podsjetimo, župa Sv. Leopolda u Maglaju službeno je obnovljena 1970., a njezin prvi spomen datira još iz 1623. Nakon osnutka brojila je 1 600 vjernika, a danas u župi živi oko 370 župljana. U maglajskom svetištu uz župnika djeluju i sestre Služavke Malog Isusa. Kroz gotovo četiri desetljeća, izuzev prekida tijekom ratnih i prvih poratnih godina, uz domaće župljane te, ponajviše, vjernike iz žepačkog i usorskog kraja, na misnim slavljima na „Leopoldovim  srijedama“ (svake srijede u 11 sati) okuplja se velik broj vjernika.

B. Vrbić/ J.P., KT