Proslavljen dan sluge Božjega fra Šimuna Filipovića


U samostanskoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM u Dubravama kod Brčkog svečano je na drugu subotu u mjesecu, 14. svibnja, proslavljen "Šimunov dan" kada su se na euharistiji okupili štovatelji sluge Božjeg fra Šimuna Filipovića.

Misu je predslavio župnik u Tramošnici Donjoj fra Joso Oršolić uz koncelebraciju osam svećenika među kojima je bio i gvardijan fra Niko Josić.

U propovijedi fra Joso je istaknuo duhovne zasluge fra Šimuna "koje nas nukaju da i mi, u ovo vrijeme, poput njega, trebamo prvenstveno obraćenje i time odgovoriti na Božju nakanu koju dragi Bog ima sa svakim od nas". Propovjednik je naglasio i duhovne blagodati drugih franjevaca-ujaka koji su žrtvovali svoje poslanje za vjerni puk posavskih krajeva.

Posebno radosno i duhovno ozračje misi dali su vjernici koji su svoj hrvatski-katolički identitet izrazili dolaskom u narodnoj nošnji te je raskošnost i bogata ornamentacija nošnje brčanskog kraja zablistala u samostanskoj crkvi.

Šimunovoj suboti prethodila je trodnevnica koja je proslavljena u trima filijalnim crkvama dubravske župe.

Fra Šimun Filipović (1732.-1802.), član Bosne Srebrene, rođen je u mjestu Seona, a u Ripatransoneu u Italiji je živio u pokori i molitvi i umro na glasu svetosti 1802.

N. Josić, Ž.I., KT