Sarajevo

Proslavljen patron sjemenišne crkve Sv. Ćirila i Metoda


Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu proslavilo je na blagdan svetih slavenskih apostola Ćirila i Metoda u petak, 5. srpnja, svoj patron.

Foto: Miroslav Gracić

Foto: Miroslav Gracić

Euharistijsko slavlje u sjemenišnoj crkvi, koja se nalazi u sklopu zdanja Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa odnosno Katoličkog bogoslovnog fakulteta, predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić u koncelebraciji vojnog ordinarija u BiH mons. Tome Vukšića, apostolskog nuncija mons. Luigia Pezzuta, mons. Fuada Twala, patrijarha Jeruzalemskog te 30-ak svećenika.

Prije početka mise rektor sjemeništa preč. Josip Knežević je, pozdravivši nazočne na hrvatskom i talijanskom jeziku, naglasio da je završena još jedna godina svećeničke formacije u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu.

Kard. Puljić je potom pozdravio biskupe, svećenike, časne sestre i laike te istaknuo da se misa prikazuje kao zahvala za proteklu akademsku godinu te se zahvalio svim djelatnicima, dobročiniteljima i studentima koji su dali svoj doprinos da akademska godina i svećenička formacije bude što kvalitetnija.  Zamolio je i zagovor slavenskih apostola nad institucijom Vrhbosanskog  bogoslovnog sjemeništa.

Na početku propovijedi, koju je čitao vlč. Jakov Kainić, mons. Twal je izrazio duboko poštovanje i zahvalnost kard. Puljiću.

„Blago Vama što imate takvog pastira s takvim srcem. Često smo se viđali u Rimu, ali mi je drago što mogu s njim slaviti misu ovdje. To je prigoda da se učvrsti zajedništvo između vaše vrhbosanske i naše jeruzalemske crkve. Nadam se da ću zajedno s vama još jednom moliti u Jordanu“, rekao je mons. Twal na početku ističući da su „naše dvije crkve slične“, a to je i prepoznao Sv. Ivan Pavao II. nazvavši Sarajevo „europskim Jeruzalemom“.

„Jeruzalemska Crkva je kalvarija zbog izraelske okupacije koja šteti svima, i okupatoru i okupiranom, šteti i kretanjima ljudi i vjernika koji bez dozvola ne mogu, npr. pohoditi Kristov grob. Kalvarija je i zbog iseljavanja iz Svete zemlje te se broj kršćana smanjio na jedan posto. U Jeruzalemu broj kršćana jedva dostiže 12 000, a podjele među kršćanima također su kalvarija“, ustvrdio je jeruzalemski patrijarh u propovijedi.

„Ovaj model 'Crkve kalvarije' ste i vi iskusili zbog rata, podjela i raseljavanja te zbog komunizma i nedavnog rata koji je ostavio duboke rane koje još nisu izliječene. Bez obzira na to Katolička Crkva je pozvana na ekumenski i međureligijski dijalog“, rekao je jeruzalemski patrijarh i potom podsjetio na pohod pape Franje Sarajevu 2015. kada je Papa rekao: „Nikad više rata.“

„To smo čuli i mi u Svetoj zemlji koju su također četiri pape u posljednjih pola stoljeća posjetile i rekle isto: 'Nikad više rata.'“, ustvrdio je mons. Twal te progovorio o današnjoj Europi koja liči na staricu koja se zabavila sama o sebi, govori o miru, a prodaje oružje.

Na kraju se obratio nazočnim mladima ističući kako je odmor također vrijeme za razmišljanje i promišljanje. „Ljetni odmor ne smije oglušiti želju za svetošću jer Gospodin nije nikada na odmoru“, rekao je jeruzalemski patrijarh moleći zagovor slavenskih apostola.

Na kraju mise kardinal je zahvalio „dosadašnjoj ekipi odgojitelja“ u sjemeništu te poželio sreću i uspješan rad „novoj ekipi“. Izrazio je nadu da će se svi dobro odmoriti te sljedeću akademsku godinu započeti i dovršiti još kvalitetnije. Potaknuo je nazočne da im „praznici ne budu prazni“ nego da i na odmoru žive svoje zvanje.

Misno slavlje animirao je zbog bogoslova, a na nakon euharistije upriličen je zajednički objed.

KT