Glas mladih

Prva zimska demokratska akademija za srednjoškolce


Nakon uspješno realiziranih projektnih aktivnosti u protekloj godini, s početkom nove godine Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. svoj je rad započeo Zimskom demokratskom akademijom od 4. do 8. siječnja.

Piše: Josip Milanović/ Katolički tjednik

Zimska demokratska akademija održana je u sklopu projekta Mladi i demokracija – Vision is decision, a sukladno preporukama kriznog stožera, okupila je mlade iz Novog Travnika, Travnika, Tuzle, Orašja, Zenice, Mostara i Sarajeva te im ponudila prigodu kroz bogat program razvijati znanja i vještine koje su im potrebne u procesima donošenja odluka.

Prvog dana akademije koja se održala u prostorijama NCM-a sudionike je pozdravio Josip Milanović, projekt koordinator, koji je mlade upoznao s programom akademije te djelovanjem Centra za mlade. Nakon uvodnih riječi uslijedila je vježba kroz koju su sudionici radili na otkrivanju sebe kako bi u konačnici uvidjeli koliko i njihovih vršnjaka s kojima su provodili vrijeme dijele iste talente, strahove... Osim igrice upoznavanja prvog dana akademije obogatila je i zajednička večernja molitva na kojoj su molili za opći mir, i posebno za osmero mladih koji su nastradali u teškoj tragediji koja je u novogodišnjoj noći pogodila Posušje, ali i cijelu BiH.

Sadržajan program za srednjoškolce
Sljedeći dan, nakon jutarnje molitve, započeo je kratkom radionicom o putu demokracije kroz koju su sudionici imali priliku otkriti ključne događaje koji su obilježili razvoj demokracije u svijetu. Zadatak sudionika bio je prema znanjima koja nose sa sobom iz škola napraviti kronologiju događaja po vremenskom slijedu od najstarijih do onih najnovijih. Radionica koju je vodio Alen Gudalo, voditelj Regionalnog ureda Centra za mlade u Travniku, nastavljena je i prezentacijom o temeljima funkcioniranja političkog sustava u BiH. U prijepodnevnom programu mladi su također imali priliku saznati nešto više o debati i načinu funkcioniranja timova u istoj, koja je pod vodstvom Marije Marić, djelatnice Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku, obilježila akademiju.

Drugi dan bio je rezerviran i za analizu različitih stilova komunikacije i prenošenja informacija – s posebnim osvrtom na manipuliranje koje se najčešće koristi u svrhu promocije – nizom praktičnih vježbi, kreativnih zadataka i sl. Osim toga, mladi su pokazali i svoju fizičku spremnost sudjelujući na sportskim aktivnostima koje je vodio Mario Tucaković, djelatnik NCM-a.

Sljedeći dan bio je veoma uzbudljiv za sve sudionike jer je susret nakon jutarnje molitve započeo i pripremom za debatno natjecanje, gdje su sudionici podijeljeni u manje skupine pripremali teme Internet je najbolja opcija za učenje i informiranje i Korištenje društvenih mreža dovodi do asocijalnog ponašanja. Nakon pripreme uslijedila je debata u kojoj su se mladi trudili argumentirano braniti svoje stavove, kako bi pobijedili i sudjelovali na završnoj debati koja je održana posljednjeg dana Zimske demokratske akademije.

Zanimljive debate
Nakon debata u kojima su se predstavile četiri skupine, te u kojima su izabrane dvije završne, uslijedila je radionica o radu biračkog odbora.

Istoga dana, na svetkovinu Bogojavljenja, sudionici su slavili sv. misu koju je predvodio ravnatelj Centra za mlade vlč. Šimo Maršić. On je u prigodnoj propovijedi govorio o tomu koliko se svi mi, baš kao i mudraci koji su se došli pokloniti Isusu rođenom u štalici, trebamo darovati jedni drugima te biti svjesni Božje ljubavi i blizine, bez obzira na probleme, izazove i poteškoće s kojima se susrećemo.

Osim sv. mise, treći dan akademije obilježio je i molitveno-meditativni susret gdje su se sudionici kampa priključili molitvenoj inicijativni Belong, te zajedno s ostalim mladima Vrhbosanske nadbiskupije molili za završetak pandemije koronavirusa u svijetu.

Pretposljednji dan Zimske demokratske akademije mladi su proveli u prirodi na Trebeviću i u glavnom gradu BiH.

Sloboda kao odlika demokratskog društva
Posljednji dan bio je i najzanimljiviji jer je započeo završnom debatom u kojoj su se predstavila dva pobjednička tima iz prethodnih debata. Na temu Profili na društvenim mrežama su pravi odraz njihovih vlasnika, afirmacijske i negacijske ekipe argumentirano su branile svoja stajališta, te odlukom ostatka sudionika akademije, jednoglasno je odlučeno da je negacijska ekipa bila bolja u završnoj debati. Osim pobjedničke ekipe izabran je i najbolji debatant.

Susret je zaključen sv. misom koju je predvodio kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić, a koji se u homiliji osvrnuo na projekt naglasivši kako je odlika demokratskog društva sloboda, te da je prva stvar koju je Bog čovjeku dao zapravo ona.

Vjerujući kako je Zimska demokratska akademija sudionicima donijela pregršt novog znanja i vještina, ali i pružila im motivaciju za obrazovanje, opstanak i ostanak u BiH, ostaje nam vidjeti u idućem razdoblju koliko su mladi spremni biti inicijatori društvenih promjena, ali i promjena u vlasti kako bi se stvarala nova radna mjesta i kreirala zdravija sredina za život svakoga od nas.