Prozor-Rama

Rama u svojim osobitostima kroz rad foto sekcije


Učenici Srednje škole „Prozor“ svjesni ljepota Rame žele stalno raditi na podizanju svijesti o zdravoj životnoj sredini. U tome su dobili podršku Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavo II.“ iz Sarajeva...

Rama je jedan osobit kraj sa svojim živopisnim krajolikom. U zadnje vrijeme sve više privlači turista kako iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i zemalja iz okruženja pa sve do daleke Kine.

Ramu, ramske vode i taj krajolik treba zaštititi od uništavanja, posebice od zagađivanja različitim otpadom i neprimjerenim odlaganjem. Iako je općina Prozor-Rama u više od dvije trećine naselja postavila kontejnere za odvoz smeća i započela realizaciju projekta izgradnje reciklažnog dvorišta, ipak se nađu divlja odlagališta.

O važnosti zaštite svoje životne sredine, svoga kraja i promoviranje Rame u turističke svrhe svjesni su i učenici Srednje škole Prozor. Stoga su radom u foto sekciji uz suradnju ekološke i meteorološke sekcije započeli rad na promoviranju prirodnih osobitosti ovoga kraja, ali i identificiranju divljih odlagališta smeća.

Za svoj rad dobili su potporu Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavo II., u sklopu projekta Škola volonterizma kojeg NCM provodi u suradnji s Medijskim centrom Vrhbosanske nadbiskupije. Kroz program podizanja svijesti o važnosti zaštite životne sredine i medijsko predstavljanje organizirali su terensku nastavu i prikupljanje fotografija osobitosti Rame. U tom prikupljanju fotografija zabilježili su divlja odlagališta te su od općinske inspekcije također dobili veliki dio materijala o divljim odlagalištima.

Izradili su i prigodnu brošuru koja prikazuje ljepotu Rame, ali i onu drugu stranu, odnosno Ramu kakvu ne trebaju i ne žele.

U narednom razdoblju učenici će organizirati prigodne radionice i radio emisije kako bi upozorili na problem divljih odlagališta otpada i time podizali svijest o važnosti ramskih ljepota.

KT