Banja Luka

Razgovor o povijesnim vezama BiH i Poljske


Banjolučki biskup Franjo Komarica primio je 25. rujna u Banjoj Luci veleposlanika Republike Poljske u BiH Jaroslava Lindenberga.

Bio je to njihov prvi susret. U dužem informativnom razgovoru bilo je riječi o povijesnim vezama između Poljske i Bosne i Hercegovine osobito kroz polustoljetnu nazočnost velikog broja poljskih katolika doseljenih iz Galicije na području Banjolučke biskupije.

Biskup je upoznao veleposlanika o sve češćim dolascima potomaka iseljenih Poljaka na groblja njihovih predaka, te ga zamolio za pomoć Udrugama Poljaka na području općina Gradiška, Prnjavor i Banjaluka.

Veleposlanik Lindenberg zanimao se i za aktualnu situaciju katoličke populacije na području Banjolučke biskupije. Odao je priznanje biskupovim ustrajnim naporima oko pomirenja i zajedničkog života pripadnika svih naroda i nacionalnih manjina ne samo u crkvenim nego i u međunarodnim diplomatskim i političkim krugovima.

Izrazio je spremnost još se konkretnije upoznati s odgojno-obrazovnim i karitativnim projektima Banjolučke biskupije. Biskup Komarica je zahvalio veleposlaniku Lindenbergu na posjetu i mogućnosti informativnog razgovora s njime.  

KT