Sarajevo

Školske sestre franjevke proslavile svetkovinu Krista Kralja i naslovnika Družbe


U provincijalnoj kući ŠSF Bosansko-hrvatske provincije u Sarajevu euharistijsko slavlje je u nedjelju, 22.studenog predslavio generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić.

U provincijalnoj kući sestara Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina u Sarajevu proslava je započela jutarnjom molitvom časoslova, a nastavila se euharistijskim slavljem koje je predslavio generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić.

Slavlju, uz provincijsku predstojnicu s. Katu Karadžu, zamjenicu provincijske predstojnice s. Lidiju Jurišić te ostale sestre zajednice, sudjelovale su sestre iz zajednice na Bjelavama 43, provincijska ekonoma s. Mladenka Ćurić, sestre misionarke iz Ugande koje su bile na godišnjem odmoru, s. Ivka Lučić i s. Franciska Ivanović te sestre Služavke Malog Isusa, zamjenica provincijske glavarice s. Kata Zadro i provincijska tajnica s. Ljilja Marinčić.

Mons. Ćosić je uputio prigodnu homiliju u kojoj je okupljenim redovnicama, između ostaloga kazao: “Kristovo kraljevstvo, kao što samo ime kaže, nalazi se u Kristu: On, Isus iz Nazareta, je Gospodin i Kralj. On je vaša neuništiva ljubav na kojoj se temelji vaš kršćanski život, poziv i poslanje; ljubav uz koju se želite ne samo privinuti, nego joj se potpuno predati. Ima, nažalost, mnogo kršćana, a među njima smo možda i svi mi, koji su se stisnuli uz Isusa iz straha, ali Mu se ne žele predati iz ljubavi. Kad se utapa netko tko ne zna plivati, onomu tko mu priđe u pomoć, on se grčevito stisne uza nj, zagrli ga, čvrsto ga zgrabi. A budući da to nipošto nije nježan zagrljaj, nego je rezultat straha, utopljenik takvim postupanjem dovodi u ozbiljnu opasnost svoj život i život onoga tko ga nastoji spasiti. Za razliku od njega, onaj tko se prepusti, spokojan je. Tako i vi: prepustite se, darujte se Kristu Kralju. Samo Isus Krist, Kralj, za svaku od vas ima posebnu riječ, riječ nježnosti i ohrabrenja, koju trebate uvijek iznova otkrivati i po kojoj se onda trebate ravnati, odnosno živjeti.” Nadalje je podsjetio kako Družba slavi svog nebeskog zaštitnika. "U enciklici Quas primas, papa Pio XI. piše o vezi ili odnosu između privatnog i javnog života. Naglašava da je Krist uistinu Kralj svega stvorenja i da će vladati zauvijek, a da je Crkva početak Njegova kraljevstva ovdje na zemlji. Stoga zaključuje da su kršćani također pozvani unijeti Krista i kršćanske vrijednosti u kulturu, politiku i sve sfere društva. Dok slavite svetkovinu Krista Kralja, nebeskog zaštitnika vaše Družbe, probudite u sebi svijest da vam je potreban Kralj koji je bio, jest i ostaje Isus Krist: Dobri pastir koji svoj život polaže za ovce i tako Božje stado skuplja u jedno [usp. Iv 10,14-16]", istaknuo je i dodao kako današnjem čovjeku i svijetu treba Krist te da će iz toga u njihovim srcima (srcima redovnica) izrasti želja da svakom čovjeku i svijetu svojim riječima i djelima pokažetu gdje Krista mogu pronaći, susresti, upoznati, prihvatiti i predano Ga slijediti.

"Ukratko, svetkovina Krista Kralja još jedan je poziv Crkve da s Kristom surađujemo na uspostavljanju nebeskog kraljevstva već ovdje na zemlji! Stoga, svi zajedno, Krista, vječnog Kralja, nastavimo neumorno tražiti, za Njim cijelim srcem čeznuti sve dok naša ljubav prema Njemu ne bude potpuna, ovdje i u vječnosti”, zaključio je mons. Ćosić, piše redovnistvo.ba.

Nakon euharistijskog slavlja radost zajedničkog susreta nastavilo se i u sestarskoj blagovaonici, gdje je provincijska predstojnica s. Kata Karadža pozdravila sve prisutne u prigodi svetkovine i naslovnika Družbe.

U poslijepodnevnim satima u čestitanju su također bili katedralni župnik i sarajevski dekan preč. Mato Majić te sestre zajednica s Bistrika i Kovačića.

T.M.I., KT