Sv. Anto okupio mnoštvo vjernika u Žepču


Spomendan Sv. Ante, pod čijom je nebeskom zaštitom župa u Žepču, okupio je 13. lipnja više od 2 000 vjernika koji su došli moliti zagovor ovoga svetca.

Središnje misno slavlje, uz koncelebraciju 20 svećenika i posluživanje dvojice đakona, predslavio je dr. vlč. Ilija Marković, vicerektor u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu. 

Nakon uvodne procesije iz župne crkve do vanjskog oltara, riječi pozdrava okkupljenom vjerničkom mnoštvu uputio je župnik vlč. Predrag Stojčević.

U prigodnoj propovijedi vlč. Ilija je, govoreći o životu Sv. Ante, ukazao na njegovu misionarsku dimenziju svećeništva istaknuvši dar propovjedništva kojega je ovaj "svetac izgubljenih" imao. Podsjetio je kako hrvatski narod na osobit način časti Padovanskog velikana kroz post (13 utoraka); devetnice; zavjete; škropljenje kuća, stoke i vrtova; hodočašće i procesije te brojne molitve kojima se traži njegov zagovor. 

"Sv. Anto nam je prije svega učitelj, uzor, primjer svetosti i kršćanskog života. Bio je uistinu čovjek slobodan za Boga, neopterećen zemljom i zemaljskim", rekao je vlč. Marković. Naglasio je da primjer Sv. Ante upozorava kako čovjek čvrsto povjerenje treba imati samo u Božju providnost, i onda se u ljudskom životu događaju istinska čudesa. Spomeno je kako su se na zagovor ovoga svetca uistinu dogodili mnogi čudesni događaji, od kojih je fra Arnold de Serranno (+1374.) zabilježio njih 80. 

"Život Sv. Ante jest njegova najljepša propovijed nama danas (...) Njegovo kršćansko svjedočenje djelatne ljubavi prema Bogu kroz siromašnog i bolesnog čovjeka jest i nama poziv na preispitivanje svoga kršćanskog življenja", kazao je vlč. Ilija te na tragu činjenice da puk ovoga Padovanskog svetca zaziva kad izgubi stvari, potaknuo da vjernici mole za dar mudrosti s kojm čovjeku dolaze sva dsruga dobra i nalazi blago nebrojeno.

Prije završnog blagoslova zahvalu Bogu, predvoditelju mise te svima koji su na bilo koji način potpomogli organizaciju proslave patrona uputio je župnik Stojčević.

Osim središnje sv. mise toga dana slavljena su još dva euharistijska slavlja koja su predslavili: župni vikar u Žepču vlč. David Trujillo i vlč. Marković.

Posebno vrijedi spomenuti kako su se župljani za proslavu svoga patrona pripravljali kroz 13 utoraka, a zatim trodnevnicom kada su sv. mise predvodili: župnik u Borovici vlč. Ivan Butum, župnik u Brezi dr. vlč. Anto Ćosić te dekan sarajevskog Katoličkog bogoslovnog fakulteta kanonik dr. Darko Tomašević.

Osobito je dojmljiva bila sveta misa uočnica u srijedu, 12. lipnja kada je prije euharistijskog slavlja upriličena procesija s kipom Sv. Ante oko crkve u kojoj je sudjelovalo nekoliko stotina vjernika, a kip su nosili vijećnici obučeni u narodne nošnje.

Inače, vjernička zajednica u Žepču ove godine obilježava 140 ljeta od ponovne uspotave župe. Do 1961. njezin je naslovnik bilo Našašće Sv. Križa, a od tada je pod nebeskom zaštitom Sv. Ante. Danas broji 4 160 vjernika te ja kao takva među najvećima u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. 

KT