Rumboci

Sv. Franjo proslavljen u župi Rumboci


Vjernička zajednica u župi Rumboci, u četvrtak 4. listopada, svečano je proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika Sv. Franje Asiškog.

Foto: rama-prozor.info.

Foto: rama-prozor.info.

Svečanu koncelebriranu pučku misu predslavio je dr. fra Stipo Kljajić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Uz njega na oltaru je suslavilo još deset svećenika.

U svojoj propovijedi fra Stipo se osvrnu na život Sv. Franje, u nasljedovanju Isusa Krista, čovjeka kojega često nazivaju drugim Isusom Kristom. Posebno je naglasio kako su sveci primjeri kako se kršćanski živi. „Crkva svetima ne proglašava ljude da bismo imali kome se moliti na nebu, nego prvenstveno kako bismo imali koga nasljedovati, da nam budu primjer kako se nasljeduje Isusa Krista. Sveti Franjo je uzor toga nasljedovanja“, kazao je fra Stipo te posebno istaknu tri osobine iz života Sv. Franje: zahvalna ljubav, korisnost života i prihvaćanje drugih.

„Franjo je bio čovjek koji je u svemu vidio odsjaj Božje ljubavi. Od cvijeća i trave do sunca i zvijezda pa čak i u ljudskoj smrti. Ne živimo i ne odgajajmo svoju djecu da žive samo za sebe. Zatvaranje u sebe i svoje je smrt i za kršćanstvo i za narod. Franjo je živio tako što je život potrošio za drugoga. Sreća drugoga, a ne nesreća, i moja je sreća. Zajednički način života je najljepši, zahtjeva dosta odricanja, dosta uskraćivanja vlastite slobode. Zato je Sv. Franjo govorio i to na jednome mjestu sam napisao: 'Gospodin mi je dao braću, ja ih nisam tražio', čime je želio reći kako on nije gospodar svoje braće i kako ta braća nisu samo njegova“, poručio je propovjednik.

Misno slavlje, kako prenosi rama-prozor.info, svojim pjevanjem uveličao je veliki zbor župe Rumboci pod ravnanjem prof. Sonje Cvitanović, a nakon euharistije uslijedilo je druženje u crkvenom dvorištu.

KT