Bugojno

Ukop zemnih ostataka s. M. Stelle (Nevenka) Okadar


S. M. Stella Okadar preminula je 14. listopada u Rimu u 75. godini života. Zemni ostatci pokojnice, nakon mise zadušnice, ukopani su 23. listopada na gradskom groblju "Sultanovići" u Bugojnu.

Članica Školskih sestara franjevki Krista Kralja Rimske regije s. M. Stella (Nevenka) Okadar, preminula je 14. listopada u Rimu u 75. godini života i 56. godini redovništva.

S. Stella je rođena 26. rujna 1946. u Crniču, župa Bugojno, ali je skoro čitav svoj životni vijek provela u Italiji.

Nakon završetka škole i stupanja u redovničku družbu otišla je u Italiju i od 1970. do lipnja 2020. radila kao učiteljica u privatnoj sestarskoj osnovnoj školi Presvetog Srca Isusova u Rimu gdje je poučavala učenike od prvog do petog razreda. Također je volonterski pomagala pritvorenicima u rimskom zatvoru.

Postala je poznata široj javnosti zbog vođenja svoje kulinarske emisije na Talijanskoj radioteleviziji. Riječ je o programu kroz koji je predstavljala hranu u samostanu te davala kulinarske savjete kuharima i ljubiteljima hrane. Ova je emisija kasnije pretočena i u knjigu.

Svoju ljubav prema rodnome kraju i Bosni pokazala je činjenicom da je čitavu zaradu od jedne knjige, kojom je talijanskoj javnosti predstavila hrvatsku kuhinju, darovala domu za djecu u Varešu. Također je prihod od drugih knjiga darovala za obnovu crkve Sv. Ante u Bugojnu.

Zajednica sestara na Farnesini u Rimu oprostila se od s. Stelle, 17. listopada, euharistijskim slavljem koje je predslavio biskup Pesara mons. Piero Coccia, u koncelebraciji s rektorom Papinskog hrvatskog zavoda Sv. Jeronima vlč. Markom Đurinom.

Zemni ostatci s. Stelle ukpani su, 23. listopada, na groblju Sultanovići u Bugojnu. Misu zadušnicu u crkvi Sv. Ante Padovanskog predslavio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić.

U svojoj je propovijedi mons. Ćosić istaknuo kako je odlazak bliskih ljudi uvijek težak i da za sobom ostavlja veliku prazninu. "Ljudski život, kao i sve drugo pod nebeskom kapom ima svoje vrijeme. A vrijeme je satkano i mjeri se u danima koje nam Bog daruje, a mi ih primamo za ostvarenje životnih planova, za radost i ljubav. Tako se prošlih dana sjećamo, današnji dan živimo, a buduće iščekujemo", rekao je generalni vikar naglašavajući kako je svaki dan jedna nova prigoda za ispuniti život plodovima Duha kao što su radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost, uzdržljivost...

Potom je citirao hrvatskog pjesnika A. B. Šimića i njegovu pjesmu Opomena ističući kako je pokojnica bila "zvijezda" ne samo po imenu koje je uzela (Stella) kad je stupila u redovničku družbu nego i cijelim ljudskim i redovničkim bićem.

Propovijed je zaključio izrazom sućuti svima koji su je poznavali te tuguju zbog njezine smrti, a napose redovnicama Školskim sestrama franjevkama.

Na kraju je pročitao sućut vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kard. Puljića upućenu provincijalnoj glavarici ŠSF-a s. M. Kati Karadža u kojoj je kardinal istaknuo da je osobno poznavao pokojnicu "kojoj duguje zahvalnost za mnoge učinjene stvari u Rimu".

"Draga s. Stella, sestre su Rimske regije kao i mi danas - sestre iz tri provincije hrvatskog govornog područja (Split, Mostar, Sarajevo) – okupljene da te ispratimo na vječni počinak. Na poseban način mi Tvoje sestre Bosansko-hrvatske provincije u koju si ušla u kandidaturu želimo zahvaliti za sve što si učinila ne samo za ove naše tri spomenute provincije nego za sve što si učinila u našoj Družbi. U našoj provinciji si ostavila neizbrisiv trag i mnoge te sestre poznaju, ostala si s njima povezana a neke su od nas s tobom živjele na Farnesini za vrijeme studija ili dok su tamo djelovale te smo imali priliku zajedno dijeliti našu svakodnevicu", dio je riječi oproštaja koje je izrekla s. Kata Karadža, provincijska predstojnica.

Sprovodne obrede na groblju Sultanovići vodio je bugojanski župnik fra Hrvoje Radić.

Ž.I., KT