Komušina

Uočnica Velike Gospe u Komušini


Tradicionalno, veliki broj vjernika i hodočasnika i ove je godine na uočnicu svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, 14. kolovoza, pohodio najveće marijansko svetište u Vrhbosanskoj nadbiskupiji – Komušinu kod Teslića.

Misu uočnicu, kako običava, predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić u koncelebraciji s komušanskim župnikom i čuvarem svetišta preč. Borisom Salapićem, provincijalom Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavkom Sliškovićem i još 15-ak svećenika. Misi su uz veliki broj vjernika, domaćih, iz BiH i inozemnih, nazočili i redovnici, redovnice i bogoslovi, kao i predstavnici javnog, društvenog i političkog života, među kojima je bila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Kao i ranijih godina, u poslijepodnevnim satima, unatoč lošim vremenskim uvjetima, rijeke hodočasnika počele su pristizati ispred komušanske crkve. Mnogi od njih stigli su pješice iz usorskoga kraja, te su pristupali sakramentu pomirenja, a upriličena je molitva krunice te obilazak slike Gospe Kondžilske.

Na početku misnog slavlja, nazočne je pozdravio župnik Salapić, te im se kratko obratio.

Nakon naviještene riječi Božje, vrhbosanski nadbiskup uputio je prigodnu propovijed. ʺKad bih možda pitao što nas je to sve dovelo ovdje, vjerujem, svatko od vas bi imao svoju potrebu, svoju muku, a jedno je sigurno – doći Majci znači moći reći da smo djeca Božja, da smo Marijina djeca. Ona je predana nama s križa da nam bude majka, a prava majka uvijek ima srca za svoju djecu i mi smo joj došli kao djeca (…) Središte u Gospinu svetištu je euharistija. Ona nas vodi na euharistiju – dakle Isusu nas vodi. Nema svetijeg čina na zemlji od svete mise. Istina, živimo u vremenu kad je čovjek izgubio osjećaj za sveto, međutim, gubeći osjećaj za sveto gubi i osjećaj za grijeh. Zato moramo, ponovno i ponovno obnavljati tu vjeru – svijest svetog događaja: ovo činite meni na spomenʺ, posvijestio je nadbiskup Vinko.

U nastavku je kazao kako su vjernici došli Majci Božjoj, ne samo da ju vole, nego i da uče od Nje. ʺBlažena ti što povjerova, reći će njezina rodica Elizabeta (…) Ne znam je li znala Elizabeta što nosi Marija pod svojim srcem – da je on začela po Duhu Svetomu, ali je proročki rekla nešto duboko istinito. Bez vjere nema blaženstva. Zašto smo mi tako često nezadovoljni? Pa zato što pristupamo životu hladne, mlitave i nikakve vjere. Zato je potrebno da ovdje doživimo – učite od Marije vjerovatiʺ, pozvao je kardinal te poručio kako Marija, ne samo da je zagovornica, nego je vjernicima i uzor.

Nakon mise upriličen je blagoslov nabožnih predmeta.

Ovogodišnjoj proslavi Velike Gospe u Komušini prethodila je duhovna priprava kroz devetnicu.

Može se primijetiti kako iz godine u godinu Komušina postaje poznatije svetište koje posjećuje sve više vjernika. Također je važno istaknuti kako dijaspora nije zaboravila kraj iz kojeg je protjerana te se svake godine, barem preko ljeta, vraća.

U Komušini se osim hodočašća za Veliku Gospu održavaju još dva: jedno u posljednjoj nedjelji svibnja kao hodočašće mladih Vrhbosanske nadbiskupije, i drugo krajem listopada kao hodočašće okolnih župa. Budući da u župi stalno živi samo nekoliko stotina vjernika, može se reći kako ovaj kraj barem tri puta godišnje, više nego inače, zablista i oživi.

Gospina se slika prvi put spominje 1779., i samo je dva puta duže vremena izbivala iz župe. Prvi put 1888. za vrijeme restauracije u Grazu, a drugi 1992. kada su srpski ekstremisti protjerali sve katolike i razorili župnu crkvu. Slika je 1996. vraćena iz Hrvatske u Žepče, a 1999. u Komušinu.

KT