Sarajevo

Upriličen III. Međunarodni seminar za voditelje crkvenih zborova


Na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu od 16. do 18. rujna održan je III. Međunarodni seminar za voditelje crkvenih zborova na kojemu je sudjelovalo 20 polaznika iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Predavači su bili profesorica dirigentskih predmeta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Muzičkoj akademiji u Sarajevu Jasenka Ostojić, skladateljica i profesorica na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu Viktorija Čop, profesor liturgike i crkvene glazbe na KBF-u Sarajevu Ivan Rako, Pero Prosenica te profesor glazbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i stručni saradnik na Odsjeku za dirigiranje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu Emanuel Josić.

Prof. Ostojić je u svojim izlaganjima sudionike obogatila predavanjem o vokalnoj tehnici a svoj rad bazirala je na temeljitoj teorijskoj pripremi sudionika te praktičnim rješenjima u radu s ansamblom na konkretnim vokalnim primjerima. Prof. Čop na zanimljiv način govorila je o temi Imitacija: Vrata polifonije. Na poseban način temu Liturgijska glazba sredstvo evangelizacije razložio je docent na KBF-u vlč. Rako. Zanimljivo i korisno za praksu sudionicima je govorio mag. mus Prosenica o temi Orguljska pratnja gregorijanskih korala. Teme Gregorijanski koral i Osnove dirigiranja predavao je i organizator III. Međunarodnog seminara fra Emanuel.

Na kraju seminara polaznicima su uručeni certifikati o pohađanju.

Ž.I., KT