Upriličen još jedan "Napretkov" godišnji susret s novinarima


Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" kao znak zahvale novinarima za medijsku suradnju u utorak, 21. siječnja u Galeriji "Gabrijel" Kamernog teatra 55 u Sarajevu upriličilo je godišnji susret s medijskim djelatnicima...

Hrvatsko kulturno društvo Napredak tradicionalno na početku nove kalendarske godine organizira druženje s novinarima. Na taj način predsjednik društva dr. Nikola Čiča i Središnja uprava zahvaljuju novinarima koji tijekom godine izvješćuju o aktivnostima Društva, kojih je prosječno oko 600, ponajviše iz kulture.

Kao i ranijih godina i ovom prigodom predstavljen je Napretkov Hrvatski narodni godišnjak 2020., glasilo koje  zauzima posebno mjesto u Napretkovoj izdavačkoj djelatnosti.

U Godišnjaku se nalaze izvješća o radu Središnje uprave i Napretkovih podružnica za prošlu godinu. Godišnjak je svjedok kulturnih, političkih i drugih društvenih događaja u vremenu u kojem su nastali.

Predstavljači su bili predsjednik BZK Preporod dr. Sanjin Kodrić; predsjednik HKD Napredak dr. Čiča; dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka te glavni i odgovorni urednik Godišnjaka i član Središnje uprave HKD Napredak Franjo Bratić.

Glavni urednik Godišnjaka je predstavio sadržaj na 320 stranica te istaknuo kako je tekući broj posvećen i govori posebice o 66. godišnjoj skupštini na kojoj se dosadašnji dugogodišnji predsjednik Napretka prof. Franjo Topić odlučio povući s „kormila“ te prepustiti mlađim snagama tu ulogu. Naglasio je da Godišnjak sadrži nekoliko povijesnih tekstova, književnu kritiku te novinske članke, kao i prozu i poeziju. Tu je i katolički kalendar, kao i bitni nadnevci za pravoslavne. Bratić je istaknuo da su u Godišnjaku i tri nagrađena djela s Festivala kratke priče.

Posebice je istaknuo rad i djelovanje podružnica. „Napredak je ogromna obitelj, a sve podružnice i njihov rad zajedno s radom Središnje uprave se nalazi u ovom Godišnjaku“, rekao je Franjo Bratić ističući da se unutra nalaze i izvješća s brojnih likovnih kolonija.

Dr. Kodrić je govorio kao predsjednik BZ BZK Preporod i na taj način doprinio partnerskim i prijateljskim odnosima koje Preporod ima s HKD Napretkom.

„Rijetko se vrednuje da su naša Društva, Preporod, Napredak, Prosvjeta i La benevolencija temeljne i najstarije ustanove kulture naših naroda, a ne samo 'društva' kojih ima na tisuće“, rekao je dr. Kodrić ističući kako su četiri društva na razne načine oblikovala kulturni život BiH pa i šire. Istaknuo je poznatu činjenicu da su stipendisti Napretka bili jedini naši nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog

Zapitao se kako bi danas izgledala hrvatska kultura u BiH da nije bilo Napretka i njegova kulturnog i društvenoga rada tijekom više od stoljeća. „Napredak je odigrao krucijalnu ulogu afirmacije hrvatskog naroda u BiH. Identitet svakoga naroda ne čini ni politika, ni podrijetlo nego njegova kultura. Napredak je suštinski ispunjavao nacionalni hrvatski identitet u BiH. To što je radio Napredak sve ove godine je temeljno pravo svakog naroda. Napredak se kao takav otvarao za druga društva“, rekao je, između ostaloga, predsjednik Preporoda.

Jedan od izdavačkih brandova je i Napretkov kalendar, čija prva izdanja datiraju još s početka 20. stoljeća. O kalendaru za 2020. govorio je Miroslav Landeka. Napredak je tiskao kalendar s najljepšim utvrdama u Bosni i Hercegovini, a on se mogao nabaviti poslije predstavljanja. Inače, prvi zidni kalendar HKD Napredak je tiskao davne 1904. 

Moderatorica je bila Ivana Lukić, tajnica HKD Napredak, a na kraju se nazočnima poticajnim riječima obratio predsjednik Napretka dr. Čiča poželjevši lijepo druženje s novinarima

Potom je upriličen prigodni domjenak i druženje s medijskim djelatnicima.

KT