Sarajevo

Uvrede i prijetnje "antifašista" i ostalih "demokrata" zbog mise u katedrali


Na prosvjedu protiv svete mise za žrtve Bleiburške tragedije i križnih putova hrvatskoga naroda, 16. svibnja, na različitim lokacijama u Sarajevu mogle su se čuti brojne uvrede pa čak i fizičke prijetnje kardinalu, Hrvatima i katolicima...

Foto: Snimka zaslona

Foto: Snimka zaslona

Svoje svjedočanstvo s nama podijelio je mons. Mato Zovkić, umirovljeni svećenik i dugogodišnji profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

"Kada sam nakon mise, koju je prevodio kardinal, prelazio ulicu iza sakristije katedrale, sa svoje 83 godine oslanjajući se na starački štap, skupina osoba dovikivala je bijesno: 'Ustaše, ustaše!' Na pokušaje da provale ogradu i pristupe bliže katedrali nisu im dopustili čuvari javnog reda", rekao je mons. Zovkić, dugogodišnji neumorni radnik na promicanju ekumenizma i međureligijskog dijaloga u glavnom gradu BiH. 

Inače, dok je u sarajevskoj prvostolnici Presvetog Srca Isusova vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić mirno i dostojanstveno predslavio misu povodom 75. obljetnice stradanja na Bleiburškom polju nedaleko od katedrale "antifašisti" su ponovno imali svojih 15 minuta "slave".

Članovi Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR), ali i drugi "građani antifašisti", prema procjenama njih nekoliko stotina, su u mimohodu od Filozofskog fakulteta stigli ispred Vječne vatre, gdje je bio blokiran promet.

Uz salve uvreda, partizanskih laganih nota, izlizanih fraza i otrcanih poruka na transparentima imali su vremena zaigrati i (Kozaračko?) kolo... Za njih nisu vrijedjele restrikcije zbog koronavirusa

Cijeli je mimohod prošao bez ijednog incidenta za što je bila zaslužna policija Sarajevske županije, ali i brojni pripadnici specijalne policije koji su čuvali ključne lokacije na prilazu katedrali.

U svoj gužvi isticao se muškarac koji je preko razglasa huškao okupljene na kardinala Puljića dajući mu uvredljive epitete te najavio da će se "nešto dogoditi za nekoliko dana" jer, kako kaže "nismo ludi – danas se neće ništa dogoditi".

"Sramite se svi policajci, vi ste novi fašisti. Sram vas bilo koga čuvate, Naši roditelji su školovani partizanskom krvlju i ova je država u AVNOJ-evskim granicama, zahvaljujući partizanima i njena državotvornost", vikao je te optuživao vlasti dodajući da je kardinal Puljić od danas persona non grata.

Inače, okupljeni na različitim lokacijama, ne držeći socijalnu distancu usprkos pandemije koronavirusa, su mahom isticali totalitarne komunističke simbole.

Nadamo se da će izgrednici te svi oni koji su upućivali prijetnje biti identificirani i propisno kažnjeni, kao i svi oni koji su organizirali skup ovakve vrste u vrijeme kada su javna okupljanja zabranjena.

Ž.I, KT