Vanjska proslava Gospe Brze Pomoći u Novom Travniku


Svake srijede tijekom godine u župi Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku časti se Gospa Brze Pomoći. Tako je bilo i u srijedu, 13. listopada kada je ujedno bila i vanjska proslava Gospe Brze Pomoći.

Proslava je započela u večernjim satima molitvom krunice i pobožnošću Gospi, blagoslovom nabožnih predmeta kao i blagoslovom onih koji će u procesiji nositi zavjetnu sliku Gospe Brze Pomoći. Vjernici su također imali mogućnost pristupiti sakramentu pomirenja.

Zbog kiše, sveta misa slavljena je u župnoj crkvi koja je bila mala da primi sve koji su došli Boga slaviti i hvaliti za dobro što svakodnevno primaju iz Božje ruke, a po Marijinu zagovoru moliti za snagu, utjehu i blagoslov u životu.

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Kiro Stojanov, skopski biskup i strumičko-skopski eparh za katolike bizantskog obreda u Makedoniji, u koncelebraciji vlč. Marka Majstorovića, župnika; vlč. Marcela Tunjića, župnog vikara; preč. Marka Mikića, dekana Travničkog dekanata i 10-ak drugih svećenika.

Na početku svetog misnog slavlja župnik vlč. Majstorović pozdravio je župljane, hodočasnike okolnih župa, svećenike i redovnice. Na poseban način pozdravio je i izrazio dobrodošlicu i zahvalu biskupu mons. Kiri koji se odazvao spremno i radosno na župnikov poziv da predslavi svetu misu vanjske proslave Gospe Brze Pomoći.

U propovijedi biskup Stojanov je govorio o cilju kojeg ima svaki čovjek, svaka skupina, obitelj, zajednica... „Svaki cilj ima svoj početak i kraj – početak života, smrti i početak u Bogu. U svom životnom hodu i svakodnevici obveza, čovjek je stalno na putu prema cilju, tjeran uvijek novim idejama i željama. Istodobno se u čovjeku budi nada, očekivanje, nešto što ga stalno pokreće naprijed prema konačnom cilju. Marija je postigla taj cilj, jer je bila spremna prihvatiti Božju volju. Bez sumnje i suvišnih pitanja, nego samo i jednostavno: 'Neka bude!' A ona je jedna od nas. Rođena je u obitelji (...) koja je imala zadaću da u Božjem planu spasenja ljudskoga roda svojim porodom satre glavu starom neprijatelju ljudskog roda (...), đavlu. Ona je zaslužila da je častimo i slavimo zbog ove velike uloge koju je imala u povijesti spasenja. Ona je moćna, jer kao majka Božjeg Sina ima moć da nas zagovara kod Boga. Ona je zaštitnica naših obitelji“, kazao je biskup Stojadinov.

Također je naglasio kako se u današnjem vremenu nudi jeftina zabava koja je ušla u živote obitelji. Spominjući Sv. Augustina koji govori o tri dobra koja proizlaze iz braka: potomstvo, vjernost i sakramentalna nerazrješivost, mons. Stojanov je progovorio o ovim svojstvima. „Okupljeni oko naše Gospe od Brze Pomoći želimo moliti za sve naše obitelji (...) Tamo gdje ima promašaja uvijek je moguć novi početak (...) Marija nam je nedostiživi primjer, primjer kako sjediniti molitvu i rad (...) Moramo imati Marijine ruke i srce, srce otvoreno i prema Bogu i prema čovjeku, prema Bogu koji se poistovjećuje s onima na rubu, siromasima, malenima i neznatnima. (...) Neka nam zagovor naše nebeske Majke pomogne da sretno stignemo cilju, tamo gdje nas ona čeka na vratima kuće Oca nebeskoga da nam otare svaku suzu s naših očiju“, zaključio je biskup Stojanov.

Župnik je na kraju euharistijskog slavlja zahvalio svima koji su pomogli u pripremi i organizaciji ove proslave, posebno pastoralnim suradnicima – župnom vikaru i redovnicama s. Frančiški i s. Nikodemi te vrijednim domaćicama. Uime župne zajednice u znak zahvalnosti biskupu Stojanovu uručen je prigodni dar.

Liturgijsko slavlje animirali su združeni zborovi župe: župni zbor, tamburaški zbor mladih i dječji zbor Zrakice pod ravnanjem voditelja zborova.

Nakon svete mise formirana procesija prolazila je kroz obližnje ulice sa slikom Gospe Brze Pomoći. Župljani i hodočasnici dostojanstveno i pobožno su pratili procesijski hod s upaljenim svijećama, zajedno s misnicima, ministrantima, mladima u narodnoj nošnji i pjevačima. Na kraju u župnom dvorištu i pred nošenom slikom mons. Stojanov udijelio je završni blagoslov.

Dodajmo kao se ove godine, kao i prethodne tri godine, čašćenje Gospe Brze Pomoći slavi kroz tematske srijede, a teme i molitvene nakane su: Majčinstvo je blagoslov, Gospa Brze Pomoći – zaštitnica obitelji, Po Mariji k Isusu te nakana za bračne parove posebno za one koji žele imati djecu, te Učiti veličati Gospodina s naglaskom na molitvu slavljenja i hvale Gospodinu.

Cijela župna zajednica potaknuta je da kroz listopadske srijede, u duhovnom programu pripremljenom za ove prigode, sudjeluje u danu posta na prvu srijedu mjeseca listopada, nadalje u molitvenom bdijenju, klanjanju Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu i primanju sakramenta pomirenja.

J.P., KT