Zahvalno misno slavlje najstarijeg bosanskog franjevca


Euharistijskim slavljem 2. ožujka u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Koraću u Bosanskoj Posavini zahvalio je Gospodinu za svoj 90. rođendan najstariji svećenik Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Velimir Zirdum.

Svečanu misu slavio je fra Anto Tomas, plehanski gvardijan. Uz župnika fra Ivana Marića i slavljenika fra Velimira koncelebirali su mons. Pero Zeba, umirovljeni svećenik Riječka nadbiskupije, povratnik u Bijelom Brdu, te svećenici koji djeluju u okolnim župama fra Mirko Filipović, fra Zlatko Matanović, vlč. Antonio Čutura te fra Domagoj Šimunović, svećenik u Slavonskom Brodu.

U prigodnoj homiliji gvardijan fra Anto je ukazao na važnost prisutnosti i djelovanja franjevaca u tim ratom razrušenim krajevima te za primjer stavio slavljenika fra Velimira, njegovo vjerno služenju Bogu i povjerenom mu puku kao i mons. Zebu, koji se po umirovljenu vratio u svoj rodni kraj svjedočeći tako svoju konkretnu ljubav i brigu za njega. Ustvrdio je kako su ta dva primjera kao i primjeri ostalih svećenika koji djeluju na tim prostorima pokazatelj da je moguće na njima lijepo živjeti, širiti mir i dobro, doprinos da se ti ratom porušeni prostori mogu zvati uskrsni, unatoč tome što su još uvijek minirana zlom, te poticaj drugima da se vrate i tu žive.

Kako je sa slavljenikom u toj župi od 2005. na službi župnika fra Ivan čestitajući mu rođendan istaknuo je kako je temelje svojih kršćanskih stavova ponio prije svega iz svoje vjerničke obitelji u kojoj se rodilo 11 djece, od koji je troje odabralo duhovni poziv te su mu: starija sestra Veljka, sada pokojna bila redovnica Milosrdnih sestara Sv. Križa, a mlađi brat pok. dr. fra Andrija Zirdum također svećenik franjevačke provincije Bosne Srebrene, i veliki zaljubljenik u svoj rodni zavičaj.

Navodeći njegove dosadašnje službe istaknuo je kako je najviše služio baš u Koraću te su zajedno tu bili od 1982. do 1983, a potom od 2005. pa do danas.

Slavlje su zajedno s nekoliko vjernika nastavili uz zajednički ručak gdje mu je prigodnim riječima čestitku uime svećenika i vjernika uputio mons. Zeba.

Fra Velimir je svoju zlatnu misu slavio u svojoj rodnoj župi Sv. Franje Asiškog u Žeravca 2006., a dijamantnu misu 2020.

Za svećenika je zaređen 1960. u sarajevskoj katedrali, a mladu misu slavio u Žeravcu pred starom crkvom na latinskom jeziku, jer je to bilo prije Drugog Vatikanskog sabora kada je uvedeno slavljenje mise na narodnom jeziku.

Prva mu je služba bila u Foči u kojoj je služio oko 16 godina, potom, Vareš, Tuzla, Žeravac, Jajce, Gornji Vakuf, Gornja Dubica, Plehan, Foča, Koraće, Breške, Svilaj, te Žeravac do rata. U Biloj kod Livna služio je za vrijeme rata 1992. do 1997., potom u Foči, u Slavonskom Brodu, Sivši, Potočanima, a sada je već 19. godinu na službi župnog vikara u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Koraću.

Ni njegovo narušeno zdravlje nije ga sprečavalo te je donedavno  pomagao svojim starijim i nemoćnim župljanima. Sa svojim automobilom stizao je on u susjedne gradove gdje im je plaćao režije, kupova potrebne lijekove i ostale namirnice. I u vrijeme pandemije, kada su granice bile zatvorene, snalazio se te je preko svog rođaka zaposlenog u policiji uspio iz Hrvatske dobiti lijekove za svoje župljane. U svakoj je kući on dobro došao, te i sada automobilom svojim župljanima, a i rodbini u Slavonskom Brodu svakoga dana dođe na kavu.        

B. Lukačević, Ž.I., KT