Zlatni jubilej misništva kotorskoga biskupa mons. Janjića


Zlatni jubilej - 50 godina misništva proslavio je, 20. kolovoza, u svojoj rodnoj župi u Vidovicama kod Orašja kotorski biskup mons. Ilija Janjić.

U prepunoj crkvi Sv. Vida mons. Janjić je predslavio euharistiju u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom metropolitom Vinkom kard. Puljićem te još 50-ak svećenika među kojima je bio župnik vlč. Josip Senjak.

I dok su, baš kao prije 50 godina na slavlju mlade mise, u procesiji pred župnom crkvom svećenici iščekivali zvonjavu zvona za početak zlatne mise, 78-godišnja Marta Ivkić čitala je biskupu istu onu recitaciju koju mu je čitala prije 50 godina na mladoj misi.


Vidljivo dirnut upućenim mu riječima u kojima se spominje i njegova majka, bez koje je ostao kao trogodišnji dječak, na početku mise biskup Janjić je zahvalio svojoj obitelji, a napose Gospodinu na svim milostima koje mu je darivao kroz 50 godina svećeništva. Zahvalio je Bogu, kako je rekao, za svih 24 020 misa koje je mogao služiti, a koje je uredno bilježio, kada je, za koga i gdje ih služio.
Potom je dekan KBF-a dr. Darko Tomašević, domaći sin, pročitao pismo-čestitku pape Franje, koje je za tu prigodu uputio biskupu Janjiće.
U prigodnoj homiliji kardinal Puljić je naglasio kako je svaki svećenički poziv Božji dar te kako tom misom žele zajedno zahvaliti Bogu za taj divni dar.
Ocrtavajući životni put mons. Janjića kardinal je u homiliji istaknuo je kako je kotorski biskup uvijek s ponosom govorio o svom rodnom kraju, ali tamo gdje je služio kao svećenik uvijek je služio s ljubavlju. Citirajući riječi pape Franje koje je u svojoj čestitku izrekao biskupu Janjiću - da je svećenik drugi Krist, jer nastavlja Krisovo poslanje na ovome svijetu, kardinal Puljić je posvijestio da slaviti jubileje znači postati svjestan svoga identiteta.

"Svakoga koga Bog zove sigurno će mu dati dovoljno milosti, zato se trebamo prisjetiti osobnog doživljaja Božjeg zahvata. Od onoga trenutka kada smo povjerovali Bog nas nikada nije ostavio bez milosti, bez potrebne potpore. Zato je prevažno ponovo postati svjestan tog povjerenja u Božju ruku, povjerenja da Bog po nama želi nešto izvesti, biti svjesni da sve što činimo, činimo u ime Isusa Krista. To je doista veličanstveno. Prevažno je shvatiti to dostojanstvo koje Bog povjerava jednom smrtniku. Mi smo direktno produžena ruka Božjeg milosrđa. Svećenik je dar obitelji župi cijeloj Crkvi zato ga je potrebno izmoliti", rekao je između ostaloga kardinal. Svjestan kako je ta župa dosada iznjedrila 100-ak duhovnih zvanja, kojih je nakon iseljavanja vjernika zbog ratnih neprilika sve manje, ustvrdio je kako unatoč tome nije kriza zvanja, nego je nestalo djece u obiteljima.

"Nestalo je cvijeća u vrtu. Nestalo je djece u obitelji. Zato je prevažno moliti za duhovna zvanja, da obitelj, koja je Crkva u malom, bude živa, da bude mjesto gdje će se rađati i odgajati duhovna zvanja. Potrebno je vratiti ono divno ozračje vjere, povjerenja u Boga u njegovu Crkvu. Ne oslanjati se na ljudsku krhkost, nego na Božje povjerenje. Tog nam povjerenja treba danas“, zaključio je nadbiskup Puljić.
Čestitajući biskupu Janjiću na tom velikom jubileju kardinal mu je na kraju mise darivao pozlaćenu medalju katedrale.

Biskup Janjić za tu je prigodu odjenuo misnicu koju mu je uz umjetničku sliku vidovačke crkve darivao slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, vidovački zet. Znakoviti su bili i ostali darovi, među kojima i umjetnička slika koja prikazuje susret biskupa Janjića s tadašnjim papom - sada Sv. Ivanom Pavlom II. - dar Dejana Turze, kotorskog svećenika.

Zanimljivo, kako su primijetili da biskup boraveći u Vidovicama za prijevoz koristi svoj stari bicikl župljani su svoga biskupa iznenadili darivajući mu novi bicikl.


Prisjećajući se svoje mlade mise koju je na taj dan slavio prije 50 godina biskup je na kraju zahvalio Gospodinu što mu je već tada uslišao molitvu te je nakon tri dana neprestane kiše, na taj dan prestala padati.

„Zahvalan sam Bogu za ovaj izvor naše župe koja je dala toliko duhovnih zvanja. Taj je izvor presušio, jer se narod iselio pa sam ovu misu slavio za obnovu ovoga izvora. Bio bi sretan kada bi se rodilo barem jedno duhovno zvanje u ovoj župi, da barem jedna mladić ili djevojka osjete ljepotu svećeničkog  i redovničkog poziva onako kako sam ja osjetio tada kroz moga župnika“, rekao je na kraju mons. Janjić.
Slavlje je svojim pjevanjem uzveličao župni zbor, a radosno druženje nastavljeno je u Mjesnom domu uz zajednički ručak.
Bio je to uistinu veliki događaj za to mjesto, koje je zadnjih godina doživjelo velike kalvarije, kako u Domovinskom ratu tako i 2014. kada je cijelo selo bilo poplavljeno. Prije rata živjelo je tu oko 3 000 Hrvata katolika, a danas ih je na žalost tek oko 700. Nekoć je u četiri kuće znalo biti 50-ak djece te ih je osnovnu školu pohađalo oko 900, a sada ih je tek 80-ak učenika. 

Rijetko se koje mjesto može pohvaliti tako velikim brojem duhovnih zvanja kao Vidovice, jer imaju 51 svećenika i redovnike te 51 redovnicu, među kojima i jednoga biskupa. Samu u užoj rodbini biskupa Janjića 11 je svećenika i redovnika te sedam redovnica.
Kako su toga dana započele duhovne vježbe za svećenike, redovnike i redovnice iz Vidovica i susjednih Kopanica na misi kao i na duhovnim vježbama sudjelovalo je desetak redovnica iz tih dvaju mjesta. Predvoditelj duhovnih vježbi je o. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije.


Biskup Janjić rodio se 20. rujna 1944. u Vidovicama. osnovnu školu je pohađao u Vidovicama i Orašju. Od 1959. do 1963. godine školovao se u sjemeništu u Pazinu, a potom prelazi u Dubovik. Bogosloviju je završio u Splitu gdje je 29. lipnja 1969. u crkvi Sv. Križa zaređen za svećenika. Uz službe župnika koje je obavljao bio je i duhovnik splitskog Sjemeništa.
Biskupom Kotorske biskupije imenovan je 11. ožujka 1996., a posvećen 27. travnja iste godine u crkvi Sv. Tripuna u Kotoru, gdje je na toj službi već 24. godinu.

Brankica Lukačević/ KT