Zagreb

Biskup Radoš predslavio misu zadušnicu za s. Karolinu Miljak


Nakon pogreba na Mirogoju, slavljena je misa zadušnica za preminulu nacionalnu ravnateljicu i voditeljicu Ureda za pastoral Roma Hrvatske biskupske konferencije (HBK) te članicu Družbe Klanjateljica Krvi Kristove sestru Karolinu Miljak.

Misu zadušnicu predslavio je varaždinski biskup Bože Radoš, predsjednik Odbora HBK za pastoral Roma i predsjednik Odbora HBK za migrante u župnoj crkvi Sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci. U  koncelebraciji su bili generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak, predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK mons. Ivica Pažin, župnik župe Sv. Josipa na Trešnjevci Damir Ocvirk, te još nekoliko svećenika, među kojima je bio i vlč. Odilon Singbo, docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, objavila je IKA.

U prigodnoj propovijedi biskup Radoš posebno je istaknuo ljudske vrline sestre Karoline, koja je u pastoralu s Romima, počevši o njima duhovno skrbiti u Kutini nakon dolaska iz Rima sa studija, pronašla svoju misiju na tlu domaće Crkve. Često je isticala da bi se o tome mogli pisati romani, kao i o otkrivanju njezina poziva.

„Gospodin zna sve o sestri Karolini, kao i o nama svima, ali On želi to čuti iz naših usta. On zna da sestra koju smo ispratili nije kroz život išla uzdignute glave, nego je imala izoštren pogled prema onima koji su usput, koji se nalaze na marginama, prema onima koji su najmanji, u kojima se Gospodin nastanio i u kojima želi da ga mi prepoznamo“, kazao je biskup Radoš misleći na romsku zajednicu koja je uvijek na marginama bilo kojeg društva.

Na kraju mise, sažalnicu predsjednika Hrvatske biskupske konferencije i zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića za sestru Karolinu Miljak pročitao je generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak.

S. Karolina Miljak, rodom iz Zenice, umrla je u zagrebačkoj bolnici 9. siječnja u 72. godini života i 52. redovničkih zavjeta.

N.Ž., KT