Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja uputio sažalnicu u povodu smrti s. Karoline Miljak


Tajnica Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja s. Alessandra Smerilli uputila je sažalnicu predsjedniku Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma varaždinskom biskupu Boži Radošu.

FOTO: VATICAN MEDIA /S. ALESSANDRA SMERILLI

FOTO: VATICAN MEDIA /S. ALESSANDRA SMERILLI

Spominjući se 50. obljetnice redovničkih zavjeta koju je s. Karolina proslavila prošle godine, tajnica Smerilli u poruci je istaknula kako ju se u  Dikasteriju sjećaju po njezinu neumornom pastoralnom zalaganju za romske zajednice ove zemlje, posebno u prigodi otvorenja Centra u Petrijancu, u Varaždinskoj biskupiji, prvome centru za Rome koji vodi Katolička Crkva u Hrvatskoj, prenosi IKA.

„Njezina neumorna prisutnost među romskom braćom i sestrama primjer je baštine, koja iziskuje od svih nas trud i napor da se dalje razvija kako bi urodila plodom“, nastavlja u sažalnici tajnica Dikasterija.

„Sestra Karolina znala je staviti u središte svoga srca i svojih zalaganja tu manjinu koju većinsko stanovništvo u društvu nastoji sakriti, prognati na neugledna mjesta, ako ne čak i ignorirati. Ovaj Dikasterij koji, po Papinoj želji, prati partikularne Crkve u njihovu zalaganju za Rome, putnike i selioce, želi zajamčiti vlastiti molitveni spomen za pokoj duše sestre Karoline“, zaključeno je u sažalnici.

S. Karolina Miljak rođena je 14. studenoga 1950. u Zenici, Bosna i Hercegovina. Stupila je u Družbu Klanjateljica Krvi Kristove (ASC) Adoratrice del Sangue di Cristo 1967. Prve zavjete polaže 15. kolovoza 1970. Studij teologije započela je u Zagrebu, a nastavila u Rimu na Papinskom Sveučilištu Gregoriana gdje je stekla diplomu iz Teologije i diplomu iz Duhovnosti.

Nakon studija bila je katehistica u Kutini gdje je još 1983. počela rad s Romima.  U godinama predanog služenja  obišla je mnoga romska naselja na području bivše države kao i romske kampove po predgrađima europskih gradova: Pariza, Rima, Barcelone. 

S. Karolina Miljak, ASC umrla je u 72. godini života i 52. redovničkih zavjeta u subotu 8. siječnja u zagrebačkoj bolnici od posljedica zaraze koronavirusom. Sprovod je održan 13. siječnja na zagrebačkom groblju Mirogoj.

N.Ž., KT