Slavonski Brod

Hodočasnički dan čašćenja Gospe Brze Pomoći


„Osmi“ u listopadu kao redoviti hodočasnički dan čašćenja Gospe Brze Pomoći proslavljen je u petak 8. listopada u istoimenom Gospinom svetištu i župi u Slavonskom Brodu.

Središnje hodočasničko slavlje uz vlč. Ivana Benakovića, svećenika na studiju u Rimu predvodio je preč. Tomislav Ćorluka, župnik brodske župe Bezgrješnog Srca Marijina, a pjevao zbor njegove župe predvođen. S. Ankicom Tomas.

U prigodnoj homiliji preč. Ćorluka promišljao je o snazi molitve krunice - Gospine najdraže molitve, te je kroz nekoliko primjera posvjedočio kako su se upravo po toj molitvi dogodila mnoga čudesa, napose u vrijeme Domovinskog rata kade se snažno molila i u crkvama, i na trgovima, i u našim obiteljima…

Posvjestivši kako Gospa pri svojim ukazanjima stalno poziva na molitvu krunice pojasnio je zašto je važno da je kao kršćani svakodnevno molimo. „Onaj tko odbacuje krunicu zbog njezina sadržaja, koji je Evanđelje, on odbacuje bit kršćanstva, bit vjere. Zato je krunica prihvatljiva. Po molitvi krunicu postajemo manje sebični, otvaraju nam se oči za potrebe bližnjih, postajemo discipliniraniji, odgovorniji, hrabriji, odvažniji, dani nam teku nekako mirnije. Onaj tko moli redovito krunicu daje mu Nebeska Majka dovoljno vremena da prije grijeha razmisli hoće li sagriješiti“, rekao je uz ostalo preč. Ćorluka. Nadalje je posvjestio kako su nas i pape kroz povijest poticali na molitvu, proglasili Godinu krunice, Sv. papa Ivan Pavo II. dao nam i otajstva svjetla.

Naglasivši kako je vjera početak našega spasenja svoju je homiliju završio porukom da tu vjeru sačuvamo u našim obiteljima, narodu, da molimo zajedno u obitelji te potičemo članove svoje obitelji na sudjelovanje na svetoj misi.

Unatoč prohladnom kišovitom danu brojni su hodočasnici iz raznih krajeva Hrvatske hodočastili u ovo svetište i sudjelovali kako na središnjem tako i na ostalih četiri misna slavlja koja su uz župnika Anđelka Cindoria i župnog vikara Marka Obradovića predvodili svećenici Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U tišini Gospine crkve vjernicima je tijekom dana na raspolaganju za sakrament pomirenja bilo nekoliko svećenika.

B.L.,J.Vr.,KT