Zagreb

 Homilija kardinala Kuharića na misi za mir 15. siječnja 1992.


Na 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i na dan kada je Vatikan službeno priznao Republiku Hrvatsku Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije donosi homiliju zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića koju je izrekao 15. siječnja 1992. na misi za mir u zagrebačkoj katedrali.

U prigodnoj homiliji mons. Kuharić se tada osvrnuo na citat iz Biblije: „A kada dođe punina vremena, odasla Bog sina svoga. Od žene bi rođen, Zakonu podložan da podložnike Zakona otkupi, te primimo posinstvo” (Gal 4, 4-5).

Kazao je kako u ljudskoj naravi Bog postaje sudionikom povijesti roda ljudskoga kao Spasitelj „kao Svjetlost, kao Mir! To je Isus Krist, vječna Riječ – Sin Očev“.

Posebno je istaknuo kako je čovjek svojom ljudskom psihologijom snažno upućen na majku, na materinsku nesebičnu ljubav, te kako je ta ljubav označena srcem.

Kardinal Franjo zapitao se nije li Bog u svojoj milosrdnoj providnosti odlučio baš majčinskim Srcem Marijinim, kao tajanstvenim konopcem ljubavi, privlačiti ljude svome Srcu kao izvoru spasenja!

„Mnogi u svijetu vjeruju da se Majka Božja spustila i na hercegovački krš i da je u Međugorju pozvala na obraćenje i mir kao Kraljica mira! Primio sam stotine pisama kojim javljaju da mole za mir u Hrvatskoj! Pobožnost prema Majci Božjoj, vjera u njezinu majčinsku i zagovorničku ljubav, povjerenje u njezinu pomoć, sve je to duboko. Usađeno u dušu Hrvata katolika! Štovanje Majke Božje proželo je cijelu našu tisućljetnu povijest. A ta je povijest bila teška, često puta, i kroz duga razdoblja, teška do tragičnosti. U svojim povijesnim patnjama Hrvati su se uvijek utjecali s neograničenim pouzdanjem Majci Spasiteljevoj. To dokazuju tolika svetišta Majke Božje, rasijana diljem domovine od sjevera do juga, od istoka do zapada

Nazvana je u svetištu remetskom kraj Zagreba Fidelissima Mater – Advocate Croatiae!Najvjernija Majka – Odvjetnica Hrvatske!, “,naglasio je 1992. mons. Kuharić.

Podsjetio je kako je Hrvatski sabor prije 304 godine Sv. Josipa proglasio zaštitnikom Hrvatske, te se zapitao „nije li nam i ove godine Hrvatska postala pretužnom zbog strašnog rata koji joj je nametnut? Ali rađa li se iz krvi i suza, iz ruševina i progona naša sloboda i državna neovisnost koju upravo ovih dana priznaju uz Svetu Stolicu brojne države Europe! Zaista su presudni ovi dani, odlučni za našu budućnost, za našu novu budućnost nakon tolikih stoljeća ovisnosti, a često i potlačenosti!“

Kardinal Kuharić istaknuo je kako su u tim presudnim danima, ispunjenim tolikim nadama, ali i zasjenjenim još mračnim prijetnjama nasilja, odlučili biskupi Crkve u Hrvata zajedno s vjernicima posvetiti, povjeriti, predati ljubavi i zaštiti Bezgrešnog Srca Spasiteljeve i Majke svoju domovinu, hrvatski narod i „sve ljude koji žive s nama i među nama!“.

Homiliju u cijelosti, kao i Posvetnu molitvu Bezgrešnom Srcu Marijinu možete pročitati na stranici Zagrebačke nadbiskupije.

N.Ž., KT