Zagreb

Mons. Svalina imenovan koadjutorom u Srijemskoj biskupiji u Srbiji


Papa Franjo 7. listopada imenovao je mons. Fabijana Svalinu biskupom koadjutorom u Srijemskoj biskupiji u Srbiji.

Apostolska Nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je kako je Sveti Otac imenovao biskupom koadjutorom u Srijemskoj biskupiji u Srbiji mons. Fabijana Svalinu, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, dosadašnjeg ravnatelja Hrvatskog nacionalnog Caritasa i ravnatelja Hrvatske katoličke mreže.

Mons. Fabijan Svalina rođen je 7. studenoga 1971. u Đakovu. Osnovnu školu završio je u Satnici Đakovačkoj. Srednju školu, Bogoslovno sjemenište i Katolički bogoslovni fakultet pohađao je u Đakovu. Za svećenika Đakovačke biskupije zaređen je 29. lipnja 1997.

Od 1998. do 2004. bio je župni vikar u Osijeku, a 2004. do 2008. odgajatelj u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu. Tajnik i kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije bio je u razdoblju od 2008. do 2010., a potom je od 2010. do 2017. bio zamjenik generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije. Od 2010. je ravnatelj Hrvatskog nacionalnog Caritasa, a od 2017. i ravnatelj Hrvatske katoličke mreže.

Osim toga bio je i član Odbora za posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj i brojnih drugih odbora, povjerenstava i radnih skupina u sustavu HBK-a. Kao ravnatelj Hrvatskog Caritasa bio je član različitih operativnih tijela i koordinacija nadležnih državnih tijela za žurnu pomoć, humanitarno i socijalno djelovanje.

J.P., KT