Prošlo je 28 godina od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske


Republika Hrvatska stekla je na današnji datum, 15. siječnja 1992., međunarodno priznanje vođena politikom tadašnjeg hrvatskog vrha na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

Dr. Franjo Tuđman    Foto: www.tudjman.hr

Dr. Franjo Tuđman Foto: www.tudjman.hr

Međunarodno priznanje Hrvatske postupno je uslijedilo nakon njezina proglašenja neovisnosti 25. lipnja 1991. Istog dana razdruživanje je proglasila i Slovenija, a već idućeg dana novonastale države uzajamno su se priznale, prenosi IKA.

Paralelno je tekao i proces razdruživanja Sovjetskog Saveza, u kojemu su prednjačile baltičke države i Ukrajina, koje su, iako tada još i same bez međunarodnog priznanja, priznale Hrvatsku tijekom 1991. Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku ostat će zapamćen Island koji je to učinio 19. prosinca 1991., a istoga dana njemačka je vlada najavila diplomatsko priznanje Hrvatske i Slovenije, koje je stiglo upravo na današnji dan 1992.

Osim Njemačke, tog nas je dana priznalo i ostalih 11 članica Europske zajednice, danas poznate pod nazivom Europska unija. Istom odlukom pridružile su im se Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska. Nakon što je njemački ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher potvrdio da Hrvatska ispunjava sve uvjete, koje je Europska zajednica odredila za priznanje, u Hrvatskoj je uslijedilo veliko slavlje.

Predsjednik Franjo Tuđman toga je dana u obraćanju narodu rekao kako će ovaj datum biti zlatnim slovima uklesan u cijelu povijest hrvatskoga naroda te pozvao da već sutra, nakon slavlja, krenemo u obnovu i izgradnju Hrvatske.

KT