Spomen na Staljinove žrtve nad Ukrajincima u križevačkoj katedrali


Križevački vladika Milan Stipić služio je u subotu 27. studenoga u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima zaupokojnu liturgiju i panahidu za sve žrtve gladomora.

Gladomor je nad ukrajinskim narodom provodio sovjetski komunistički režim 1932./1933. pod Josifom Staljinom, što je godinama bilo prešućivano u povijesnim knjigama i medijima. Seoskom stanovništvu nasilno se oduzimalo žito uz brutalnu represiju i kažnjavanje. Područje istočne Ukrajine, na kome je proveden genocid izgladnjivanjem bilo je zatvoreno, strogo kontrolirano i nikomu nije bio dopušten izlazak, a ulazak.

Ljudi su se borili za preživljavanje jedući biljke, korijenje, i štogod su mogli u prirodi naći. Na kraju je i kanibalizam bio način za preživljavanje. U gladomoru (holodomor) je umoreno između sedam i 10 milijuna ljudi. Zbog smrti ili straha od deportacije u Sibir cijelih obitelji, preživjeli su šutjeli, javlja IKA.

Tek, nakon proglašenja neovisnosti Ukrajine počelo se javno govoriti i sjećati na žrtve. Trećina vjernika Križevačke eparhije je ukrajinskog podrijetla, a spomen na gladomor se više od 20 godina održava diljem svijeta posljednje subote u studenom.

Ž.I., KT