Šibenik

U Šibeniku obilježene važne franjevačke obljetnice


U ponedjeljak, 29. svibnja u Šibeniku su obilježene važne obljetnice franjevačke prisutnosti u tom gradu: 800 godina djelovanja, 700 samostana unutar nekadašnjih gradskih zidina i 600 od posvete crkve Sv. Frane, koja je od 1970. Hrvatsko nacionalno svetište Sv. Nikole Tavelića.

Foto: Svetište Sv. Nikole Tavelića

Foto: Svetište Sv. Nikole Tavelića

Središnje euharistijsko slavlje tom prigodom predslavio je vrhbosanski nadbiskup u miru kard. Vinko Puljić. S njim u koncelebraciji, među ostalim, bili su: mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski, fra Miljenko Hontić, provincijalni ministar Hrvatske provincije Sv. Jeronima franjevaca konventualaca, fra Marko Mrše, provincijalni ministar Splitske provincije Presvetoga Otkupitelja, fra Ivo Martinović, provincijalni ministar Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša te fra Josip Ivanović, gvardijan domaćin.

Proslava je započela dočekom kipa Sv. Franje kojega je dovezla brodica iz zaljeva Sv. Ante na šibensku rivu. Mnoštvo vjernika se nakon pozdrava gvardijana Ivanovića u procesiji gradskim ulicama zaputilo u crkvu gdje je slavljena sv. misa.

U svojoj homiliji kard. Puljić istaknuo je važnost simbola lađe kao Crkve koja plovi s jedne obale vječnosti na drugu, sigurna da je Krist jedini i pravi kormilar. Osvrćući se na posvetu crkve pojasnio je da se u tom obredu koristi krizmeno ulje te je poručio: „Krizmenim uljem koje se koristi u liturgiji, pomazuju se osobe u slavljima sakramenata, ali i oltar koji postaje središte okupljanja kršćanske zajednice. Po njemu svi postajemo kristolikiji. Slaveći događaje iz prošlosti, oni postaju izazov za sadašnjost i budućnost koja je pred nama kako je istinski živjeti, kako Crkvu obnavljati po uzoru na Sv. Franju Asiškog.”

Na kraju mise kardinal je u pratnji gvardijana fra Josipa izmolio molitvu Sv. Franje za sve sinove i kćeri koji se nalaze u životnim pogiblima.

Zatim je svoju zahvalu utemeljenu na riječima iz Pjesme bratu suncu Hvaljen budi, Gospodine moj… izrekao gvardijan fra Josip Ivanović. Osvrćući se na 800 godina franjevačke prisutnosti u Šibeniku kazao je: “Spominjući se dobrote Božje zahvalni za obljetnice koje slavimo, za isprepletenost naših života međusobnom molitvom i upućenošću jednih na druge radosna srca zapjevajmo himan Tebe Boga hvalimo, a odlazeći s ovoga euharistijskog slavlja postanimo svjesni potrebe novih duhovnih zvanja i hrabrih odgovora jednostavnih i radosnih srca, kako za zvanja u službi oltara i Crkve, tako i u službi obitelji i domovine. U tome neka nam pomogne zagovor svetoga Franje Asiškoga i sv. Nikole Tavelića.”

Kako javlja mrežna stranica šibenskog svetišta liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni zbor pod ravnanjem Jelene Mikulandre, a s orguljaškom pratnjom Nikole Lovrića Caparina. Oko oltara posluživali su ministranti crkve sv. Frane i odgajanici Hrvatske provincije Sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

D. K., KT