Marija Bistrica

Završio prvi Forum nacionalnih Caritasa jugoistočne Europe


Po završetku prvog Foruma o partnerstvu nacionalnih Caritasa jugoistočne Europe, sudionici su u srijedu 3. srpnja, na blagdan Sv. Tome apostola, posjetili Kuću Sv. Franje u Vugrovcu te potom u Svetištu Majke Božje Bistričke slavili misu zahvalnicu.

Ravnatelje Caritasâ i sudionike foruma pozdravio je rektor bistričkog svetišta vlč. Domagoj Matošević, istaknuvši kako hodočašće kod svakog vjernika – zbog susreta sa svetištem, pobožnosti, zagovorne molitve i euharistije – jača kršćansko svjedočenje i djelovanje u svakodnevnici.

Euharistiju je predslavio predsjednik Hrvatskog Caritasa, varaždinski biskup Bože Radoš. U homiliji je tumačio odnos apostola Tome prema Uskrslom Kristu. Koncelebrirali su ravnatelji svećenici mons. Tomo Knežević iz Bosne i Hercegovine, fra Tomislav Glavnik iz Hrvatske, don Viktor Sopi s Kosova, o. Zoran Stojanov iz Makedonije i Mihai Gherghel iz Srbije, a posluživao je ravnatelj belgijskog Caritasa i panelist na forumu ravnatelja, trajni đakon Dominic Verhoeven.

U misnom slavlju sudjelovali su ravnatelji: Juliana Reso iz Albanije, Konstantin Ivanov iz Bugarske, Marko Djelović iz Crne Gore, s. Jelena Lončar (Caritas Zagrebačke nadbiskupije) i Boris Peterlin, Marijana Bosnar i Filip Naglić iz Hrvatskog Caritasa te Sanja Horvat i Miroslav Valenta iz Caritasa Bosne i Hercegovine, javlja mrežna stranica Caritasa Hrvatske.

J.Vr.,KT