Njemačka

Direktor filmske škole ispričao se zbog skandaloznog snimanja u dubrovačkoj crkvi


Nakon reakcije dubrovačkog biskupa, mons. Mate Uzinića 7. ožujka, vezano uz svetogrđe počinjeno u crkvi Sv. Ignacija, i podnošenja prekršajne prijave, oglasili su se i predstavnici njemačke filmske škole DFFB.

Predstavnici Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin čija je snimateljska ekipa sudjelovala u navedenom događaju poručili su kako nisu bili informirani o mjestu snimanja scena, kao ni o njihovoj „posebnosti“, te ponudili ispriku Crkvi i svim građanima Dubrovnika. Njihovo priopćenje koje je prenio Bitno.net, donosimo u cijelosti.

„Snimateljska ekipa studenata DFFB-a kojoj je kao vježba zadano snimanje kratkog dokumentarnog filma snimala je fotografiranje koje je isplanirala protagonistica filma. Kako smo danas doznali, snimateljska ekipa je kao mjesto snimanja odabrala jednu crkvu u Dubrovniku, a navedeno fotografiranje uključivalo je i snimanje golotinje u toj crkvi.

Nažalost katkad se događa da mladi filmaši koji poduzimaju svoje prve korake naprave temeljne pogreške kojima nenamjerno vrijeđaju ili napadaju druge ljude – što je ovdje slučaj. DFFB, koja iznimno visoko cijeni umjetničku slobodu, nije bila informirana o posebnostima snimanih scena ni o mjestu snimanja. Budući da se ipak radi o snimateljskoj ekipi DFFB-a, želimo se ovim putem od sveg srca ispričati Crkvi i svim građanima Dubrovnika.“

Podsjetimo kako će 8. ožujka u 17 sati, zbog navedenog događaja, biti održano euharistijsko klanjanje i sveta misa, dok će se na nakanu zadovoljštine za počinjeno svetogrđe 10. ožujka održati inicijativa 24 sata za Gospodina. Biskup Uzinić pozvao je vjernike biskupije da navedenu inicijativu, uz molitvu, poprate i dobrovoljnim postom i nemrsom.

KT