Vatikan

Kateheza na općoj audijenciji: Misa – Završni obred


U srijedu, 4. travnja, na Trgu Sv. Petra, tijekom opće audijencije, Papa je u nazočnosti velikog broja vjernika završio niz kateheza o svetoj misi.

Foto: vatican.va

Foto: vatican.va

Sveti Otac je najprije čestitao Uskrs okupljenim vjernicima te ih pozvao, da zajedno s njim, zažele sretan Uskrs papi u miru, Benediktu XVI.
„Ovom katehezom zaključujemo ciklus posvećen misi, koja je upravo spomen, ali ne samo kao sjećanje, u njoj ponovno proživljavamo Isusovu muke i uskrsnuća. Posljednji put smo stigli do pričesti i popričesne molitve; nakon ove molitve, misa se zaključuje blagoslovom koji podjeljuje svećenik i otpustom naroda (...) Međutim, znamo da, dok se misa završava, započinje zadaća kršćanskog svjedočenja. Kršćani ne idu na misu da obave tjedni zadatak, a onda zaborave, ne. Kršćani idu na misu da sudjeluju u Gospodinovoj muci i uskrsnuću, a zatim žive više kao kršćani: započinje zadaća kršćanskog svjedočenja. Napuštamo crkvu da 'idemo u miru' kako bismo donosili Božji blagoslov u svakodnevne aktivnosti, u naše domove, na radna mjesta, među ovozemaljske poslove 'slaveći Gospodina svojim životom'“, podsjetio je papa Franjo.

Podsvijestio je kako je zapravo riječ o prijelazu sa slavlja na život, i svjesnosti da misa nalazi svoje ispunjenje u konkretnim odlukama onih koji se daju osobno uključiti u Kristova otajstva. „Ne smijemo zaboraviti da slavimo euharistiju kako bismo naučili postati euharistijski muškarci i žene. Što to znači? To znači dopustiti Kristu da djeluje u našim djelima: da njegove misli budu naše misli, njegovi osjećaji naši osjećaji, njegovi izbori naši izbori. A to je svetost: činiti ono što je Krist činio je kršćanska svetost (...) Kršćani su muškarci i žene koji dopuštaju da im Duh Sveti, nakon što prime Tijelo i Krv Kristovu, svojom snagom raširi srce. Dopustite da vam se srce raširi! Da ne budemo one uskogrudne i sitne duše, male, sebične, ne! Budimo široke duše, velike duše, s velikim horizontima... Dopustite da vas Duh, nakon primanja Tijela i Krvi Kristove, učini širokogrudnima“, pozvao je poglavar Katoličke Crkve.

Podsjećajući kako Kristova stvarna prisutnost u posvećenom Kruhu ne završava s misom napomenuo je da se euharistija čuva u svetohraništu za pričešćivanje bolesnika i za tiho klanjanje Gospodinu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. „Plodovi Mise, stoga, trebaju sazreti u svakodnevnom životu. Možemo reći, uz pomalo nategnutu sliku: misa je poput zrna, zrna pšenice koje zatim raste u svakodnevnom životu, raste i sazrijeva u dobrim djelima, u stavovima koji nas čine nalik Isusu (...) Redovito pristupanje euharistijskoj gozbi obnavlja, jača i produbljuje vezu s kršćanskom zajednicom kojoj pripadamo, prema načelu da euharistija stvara Crkvu, sve nas ujedinjuje (...) Noseći blago jedinstva s Kristom u glinenim posudama, imamo stalnu potrebu vraćati se svetom oltaru, sve dok, u raju, ne budemo u punini uživali na svadbenoj gozbi Jaganjčevoj“, podsjetio je Sveti Otac te pozvao na zahvalu Gospodinu za hod ponovnog otkrivanja svete mise.

Nakon kateheze, papa Franjo uputio je pozdrav hrvatskim hodočasnicima. „Radosno pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, a na poseban način profesore iz Kliničke bolnice Sveti Duh iz Zagreba, te mlade iz Dubrovnika, Slavonskog Broda, Podstrane i Zagreba. Dragi prijatelji, svojim uskrsnućem Krist je pobijedio grijeh i smrt. Neka njegova živa prisutnost na putovima vaših života uvijek bude vaša najveća radost i utjeha. Hvaljen Isus i Marija“, zavšio je Papa.

KT/ika