Mauricijus: Sveti Otac predslavio misu pred oko 100 000 vjernika


Papa Franjo predvodio je 9. rujna u marijanskom svetištu Kraljice Mira nedaleko od Port Louisa, glavnoga grada Mauricijusa, misu sa sto tisuća hodočasnika.

Foto: Vatican media

Foto: Vatican media

Vjernici su Papu dočekali s maslinovim grančicama, kojima su mu željeli iskazati ne samo svoju radost već i obećanje da će posaditi 100 000 palminih stabala kao doprinos zaštiti stvorenoga, o čemu je Papa u više navrata govorio tijekom posjeta Mazambiku i Madgaskaru.

U propovijedi vjernicima je preporučio da čuvaju i ljudski rod te primijetio kako je žalosno vidjeti da posljednjih desetljeća mladi trpe zbog nezaposlenosti, što u njima stvara ne samo nesigurnost za budućnost, već im smanjuje i osjećaj da bi mogli postati protagonisti svoje zajedničke povijesti.

«Ta neizvjesnost često ih dovodi do toga da postaju žrtve novih oblika ropstva. Mladi su dakle glavni zadatak misijske djelatnosti. Treba ih uvjeriti da traže sreću kod Isusa, nastojeći se prilagoditi njihovu načinu izražavanja, slušajući što govore, živeći uz njih i omogućiti im da osjete Božji blagoslov. Ne dopustimo da nam ukradu mladenačko lice Crkve i društva. Ne dopustimo trgovcima smrti da nam kradu prve i glavne plodove zemlje», pozvao je Papa te se osvrnuo na lik o. Jakova Desiderija Lavala, glasovitoga apostola robova, čiji se spomendan slavi 9, rujna, primijetivši kako je taj blaženik dao mjesnoj Crkvi novo mladenačko lice, novi dah, koji treba nasljedovati i u suvremenom kontekstu, javlja ika.hr.

«On je primjer evangelizacije, koja se posvema posvećuje bližnjima i to ne iz udaljenosti ni nakićenosti. Crkva mora očuvati svoj misionarski polet. Mladi često izazivaju kršćansku zajednicu na obnavljanje i otvaranje novim obzorima. Važno je živjeti blaženstva, jer je to osobna kršćanska iskaznica», rekao je Sveti Otac i izrazio nadu da će s podnožja brežuljka blaženstava kršćani prihvatiti poziv da budu sretni.

«Sretan i blažen je sinonim svetosti jer ocrtava osobu vjernu Bogu. Ne treba toliko strahovati pred burnim prognozama koliko pred pomanjkanjem muškaraca i žena koji žele živjeti sreću, slijedeći puteve svetosti. Mladi kada vide projekt ostvaren s radošću i entuzijazmom bivaju ohrabreni i osjete potrebu da se i oni iskažu na taj način te kažu: 'Želim se popeti na brdo blaženstava, želim susresti Isusov pogled i čekati da mi pokaže put moje sreće', zaključio je Papa i pozvao vjernike da mole za svoje zajednice kako bi svjedočile radost kršćanskog života, doživjele procvat zvanja na svetost u raznim oblicima života koje predlaže Duh Sveti.

Među hodočasnicima uz vjernike s Mauricijusa bili su i mnogi sa Sejšela, Reuniona, Komora i drugih otoka Indijskoga oceana.

U Nacionalnom svetištu Kraljice Mira misu je prije točno 30 godina predvodio i Sv. Ivan Pavao II.

Na oltaru za vrijeme mise s papom Franjom su bile izložene moći o. Jakova Desiderija Lavala blaženika koji je u tijeku života na Mauricijusu pokrstio 63.000 ljudi.

Ivan Pavao II. je proglasio o. Lavala blaženim 29. travnja 1979. u Rimu i uzeo ga za zaštitnika svoga pontifikata. Bio je to ujedno prvi čin beatifikacije u njegovu pontifikatu. Lavalov spomendan na Mauricijusu je i državni praznik.

KT

Papa je zatim u biskupskom domu ručao s mjesnim biskupima, članovima Biskupske konferencije Indijskoga oceana (CEDOI).